2002. június 27. 11:04

Az ITTK 2002 június 20-án rendezte meg tizenhetedik Szakmai Klubját. A vitát Az informatikai minisztérium programja címmel tartottuk.

4. Tetra rendszer kiépítése: A megvalósítás nem tartozik a tárcához, ez a MeH hatáskörébe tartozik. De azért felmerül, hogy nem feltétlenül muszáj ennek állami ügynek lennie, vannak itt cégek, melyek számára ez létkérdés, őket is be kellene vonni ebbe a munkába.

5. közgyűjtemények… EISZ működtetése, hazai tartalom támogatása: Az IHM szeretné elfogadtatni, hogy ezen kulturális missziókról elismerjék, informatikai feladatok (pl. NAVA, Neumann Ház). Ezeket egy kézbe kell venni. A legfontosabb azonban, hogy ne csak a magaskultúrára koncentráljunk. A legtöbb felhasználónak a napi élet szintjén kellene használni ezeket a technológiákat, tehát olyan tartalmak előállításán kellene gondolkozni, amelyek eléggé motiválóak ahhoz, hogy elősegítsenek egy attitűdváltást a negatívabb hozzáállású felhasználókban is. Jó és sok szolgáltatás nélkül nem terjed el az új technológia. Elsősorban a gyermekeket kell szocializálni és rajtuk keresztül elérni a család egyéb tagjait.

6. az idősebb generáció felzárkóztatása: Sok közös programot terveznek más minisztériumokkal, átképzést, felnőttképzést. A probléma, hogy gyakran nem érdekeltek azok, akik részt vesznek ezekben a programokban, hiszen ettől nem kapnak új állást… A kulcs, hogy a napi élet szintjén használni lehessen a technológiát, vagyis napi szinten kézzelfogható előnyökhöz jusson az, aki részt vesz ezekben a képzésekben.

7. felsőoktatás és informatika – kinek a felelőssége, hogy a hallgatók rendelkezzenek azonnal felhasználható informatikai tudással (intézmény, hallgató, szülő, munkahely)? A miniszter személyes álláspontja, hogy fel kell zárkóznunk az informatika terén. Napjainkban egy átlagos életpálya három szakmai szakaszból áll, erre nem lehet azonnali-naprakész informatikai tudással felkészülni, mert az túl gyorsan elavul. Sokkal inkább jó alapképzés kell, amelyre mindig építhető egy naprakész tudás. Az egyetemnek egyébként csak részben feladata az azonnal felhasználható tudás megtanítása, és a cégeknek is fel kellene vennie a kapcsolatot a hallgatókkal már az egyetem befejezése előtt (szakmai gyakorlatok és ösztöndíjak rendszere).


Amennyiben további információkat szeretnének a szakmai klubról vagy a vitanappal kapcsolatban kérjük keressék Pintér Róbertet az alábbi email címen: pinter.robert@ittk.hu.

Kovács Kálmán az eDemokrácia Műhelyben

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.