5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bármilyen csábító is a gondolat, hogy az emailek ingyen vannak, és nagy címlistát használva komoly forgalmat generálhatunk, ez a gyakorlatban nem állja meg a helyét. Hiszen a potenciális felhasználók elérése még nem jelenti azt, hogy bevételt eredményező aktivitásra ösztönöztük őket. Addig ugyanis számos buktató adódik. Íme, a hét legbosszantóbb, ami komoly anyagi következménnyel járhat.

Az email szakbarbárok örökké olyan praktikákról beszélnek, amelyet a hirdetők nagy része nem használ. Így gyakran elhangzik, hogy a perszonalizációt - a gyakorlatban megvalósíthatatlan módon – el kell mélyíteni. Ez remekül hangzik, de tegyük a szívünkre a kezünket, mégis kinek van ideje és pénze, hogy minden feliratkozóval, előfizetővel úgy kommunikáljon, mintha évek óta a legjobb barátok lennénk? Természetesen látszólag vannak ilyenek is, de azok ugye nem mi vagyunk, legalább is még nem. Nyugtasson meg mindenkit, hogy - a Core Motives tanulmánya szerint - van hét olyan, igen gyakran elkövetett hiba, ami korántsem igényel ennyi ráfordítást, mégis óriási összegeket buknak vele a cégek.

1; Gondolkozz kicsiben!
A hirdetők többsége hozzászokott ahhoz, hogy egyre nagyobb felbontásban dolgoznak, ám a mobilok használata fordulatot hozott, hiszen a kézben tartott képernyőkön egészen másképp mutat egy hírlevél, mint a számítógépünk, vagy a tabletünk kijelzőjén. Ha azonban a felhasználó számára nem látható, semmitmondó az üzenet, mert kisebb képernyőn az rosszul fest, akkor lehet, hogy potenciális vásárlók tömegét veszíthetjük el.

2;Köszönni ki fog?
Képzeljünk el egy szituációt, amikor valaki bemegy egy üzletbe, köszönti az eladót, és szeretne körbenézni, mire olyan reakciókat kap, hogy Csak ma! Akár 40 százalékos engedmény! vagy Ha 10 ezer forint felett vásárol, ingyen házhoz szállítjuk a termékeket! Nem életszerű, ugye? Pedig a virtuális világban gyakran kap ilyen reakciókat egy érdeklődő. A köszöntő üzenet, esetleg a regisztrációs megerősítés jelzés lehet arra vonatkozólag, hogy folyamatos kommunikációra számíthat a vevő. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a köszöntőlevél is használható többféle célra, hiszen míg egy átlagos email megnyitási gyakorisága 20 százalék körüli, addig egy megerősítő üzenetnél 50 százalék feletti arány a jellemző.

3; Hálás vevőkre találni
Ahogy a sarki kisboltos ismeri a vásárlóit, úgy kellene tudni az online világban is róluk. A többség, nem meglepő módon, nem fogja az állandó kapcsolatot keresni velünk, így nem csak, hogy nem vásárol, de a leveleink is hidegen hagyják őket. Ha azonban ismerjük az elkötelezett partnereket, akkor ők ingyen fogják a hírünket vinni. Fontos tehát tisztába lenni kik ők, és mik az igényeik, és ők utána az általuk elköltött összegeknél jóval többel járulnak hozzá a cégünk sikeréhez.

4, Engedd el a nyavalygókat
Tegyük félre az illegálisan épített címlistákat, és foglalkozzunk csak a törvényes keretek között létrehozott adatbázisokkal. Mivel az „infós” címeknél sokkal hatékonyabbak a személyes címek (amelyek azonban a magyar törvények szerint személyes adatnak minősülnek, és szigorúbb megítélés alá esnek), így érdemes ennek megfelelően felkészülni a panaszokra. Hiába legális a címlistánk, minden levélben adjunk lehetőséget a leiratkozásra. Ezzel nem csak a törvényi előírásoknak teszünk eleget, de sok felesleges vitától, panasztól megkímélhetjük magunkat.

5, Mérni, mérni, mérni
Általános vélekedés, hogy érdemes mindent mérni, legfeljebb „néhány adatot nem használunk majd”. Ez természetesen túlzás, ám érdemes jól átgondolni, hogy milyen céljaink vannak, és ennek megfelelően kialakítani a mérési rendszerünket. Gyakori hiba, hogy sokan csak a megnyitási arányra koncentrálnak, és ez alapján hoznak döntéseket, amely gyakran elfed jóval fontosabb kérdéseket. Az elérés fontos ugyan, de a kassza a konverziók esetén cseng.

6; Félbehagyott aktusok, faképnél hagyott eladók
Magától értetődőnek kellene lenni, hogy megtudjuk, miért hagynak abba megkezdett vásárlásokat érdeklődők. Pedig a vállalatok jelentős része egyszerűen nem kezeli ezt a kérdést, és fogalma sincs, miért engedett el potenciális vevőket. Rengeteg pénzt dobnak ki így a vállalatok az ablakon. Ha meg szeretnéd fogni ezt az összeget, mindenképpen érdemes ilyen programra erőt és pénzt fordítani.

7; Tartsd meg a vevőid
Ez is egy hihetetlenül triviális eszköz, amelyet sokan mégsem tartanak be. Hányszor tapasztaljuk, hogy az új vásárlókat óriási kedvezménnyel csábítják a cégek, miközben a hűséges vevőkkel senki nem törődik. Ki ne találkozott volna az elmúlt években a magyar piacon is azzal az abszurd szituációval, amikor a kötelező gépjármű biztosítást felmondva, majd a régi biztosítónkhoz visszatérve számottevő összeget spórolhatunk. Természetesen vannak extrém esetek, de érdemes olyan lojalitási programot építeni, ahol nyomon tudjuk követni a törzsvásárlóinkat, és időnként csábító, vagy jutalmazó kedvezményekkel további pénzköltésre bírni őket.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!