Az Egri Bikavér, az Egri Bikavér Superior, illetve a Debrői Hárslevelű palackjaira csütörtöktől a minőségi bor megjelölés helyett az eredetvédett bor megjelölést lehet használni - mondta el a mai sajtótájékoztatón az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke.
Az MTI beszámolója szerint Gál Lajos az agrárminiszter rendeletére hivatkozva tett bejelentést. Az országban elsőként az Egri Borvidék borai érték el ezt a minősítést.
Az elnök elmondta: több mint öt éve tesznek lépéseket az eredetvédelemre. A bikavér szabályzata 1997-ben született meg, majd 2002 áprilisában a védett eredetű borokra hoztak szabályozást, illetve megszületett az egri borvidék eredetvédelmére vonatkozó rendelet a földművelésügyi tárcánál.
Tavaly december végén pedig miniszteri rendelet mondta ki, hogy az Egri Bikavér, az Egri Bikavér Superior, illetve a Debrői Hárslevelű védett eredetű borként hozható forgalomba. Ez a döntés 2004. január 15-én lépett életbe.
Az elmúlt években egyes termelők kifogásolható minőségű bikavért is forgalomba hoztak. Szavai szerint ezt nem ismétlődhet meg többé az Egri Borvidéken. "A védett eredet minősítést el is lehet veszíteni" - mutatott rá az elnök.
Törekszenek arra, hogy a borvidék valamennyi, valamely település nevét viselő nedűje megkapja az eredetvédett bor minősítést: az Egri Leányka, és az Egerszóláti Olaszrizlingnél kezdeményezték a minősítést. A tavalyi országos borversenyen 44 aranyérmet osztottak ki a vörösbor kategóriájában, amelyből 23-at az Egri Borvidéken termelt ital nyert el, ebből 10 arannyal bikavért jutalmaztak.
Az Egri Borvidéken 5500 hektár szőlőültetvény található, amelyből 2000 hektárt az elmúlt években telepítettek, és több mint nyolcezren foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel.
Eredetvédelem az Egri Bikavérnek
Az Egri Bikavér, az Egri Bikavér Superior, illetve a Debrői Hárslevelű palackjaira csütörtöktől a minőségi bor megjelölés helyett az eredetvédett bor megjelölést lehet használni - mondta sajtótájékoztatón az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke.