2016. október 12. 08:10

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak a dunántúli vegyipari cégnek az ügyében, amelynek a dolgozói évekig feketén kapták fizetésük egy részét - közölte a NAV.

A NAV közleményében azt írta, az ügy gyanúsítottja több vegyipari céget is irányított, és bevett gyakorlat volt, hogy az alkalmazottak "hivatalos" illetményüket átutalással, feketebérüket és a túlórákért kapott összegeket pedig készpénzben kapták. A könyvelésbe csak az átutalással fizetett bérek kerültek, így a gyanúsított a zsebbe fizetett pénzekkel 67 millió forint járulékot és adót csalt el.

Az is kiderült, hogy a veszélyes hulladékot az üzem melletti területen ásták el, és a gyártás melléktermékét sem kezelték veszélyes hulladékként, nem jelentették be a környezetvédelmi hatóságnál. A vizsgálatok szerint a veszélyes anyagok miatt a föld olyan súlyosan károsodott, hogy természetes állapota már magától nem áll helyre, emiatt a cég irányítóját környezetkárosítás, a hulladékgazdálkodás megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanúsított mindezeken túl saját házának gondnokát és a család bébiszitterét is bejelentette a vegyipari céghez, és a cég kontójára fizette a bérüket, ezért hűtlen kezelés miatt is felelnie kell.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás, a számvitel rendjének megsértése, hamis magánokirat felhasználása, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, környezetkárosítás és hűtlen kezelés miatt javasolt vádemelést a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészségnél. A pénzügyi nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében csaknem kétszázmillió forint értékű vagyont zároltak.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!