<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Február 12-re tűzte ki a Zágráb megyei bíróság Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. korrupcióval vádolt elnök-vezérigazgatója ügyének tárgyalását – értesült az MTI hétfőn.

A bíróság elutasította a védelem összes javaslatát, és elfogadta a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) minden előterjesztését. Februárban a vádak ismertetésével kezdődik a bírósági tárgyalás, a tanúkat később hallgatják meg.

Goran Mikulicic, Hernádi Zsolt horvát ügyvédje újságírói kérdésre azt mondta, nem tudja  a bíróság miért utasította el javaslataikat, a bíróságnak ebben a fázisban ugyanis "joga van így dönteni, és nem kell, hogy megindokolja” - hangsúlyozta.

Mikulicic elsősorban azt kérte, hogy a vádiratot fordítsák le olyan nyelvre, amelyet a vádlott is megért, de a bíróság ezt elutasította. „Ezek után javasoltuk, hogy a horvát bíróság kérje ki az Európai Bíróság véleményét, hogy az elutasítás összhangban van-e a nemzetközileg elfogadott konvenciókkal és normákkal, hogy a kérdés még a bírósági eljárás előtt tisztázódjon, de a bíróság ezt a javaslatunkat sem fogadta el”- tette hozzá.

Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy az előzetes meghallgatáson hivatkozott–e a magyar bíróság döntésére, melyben jogerősen felmentették Hernádi Zsoltot Magyarországon, azt válaszolta, hogy az ítéletet még írásban nem látta, egyelőre csak annak szóbeli ismertetését hallotta, "így az még teljességében nem ismert számomra”.     

Budapesten a múlt héten jogerősen helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen indult  büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet a Fővárosi  Ítélőtábla. Zamecsnik Péter, Hernádi Zsolt magyarországi ügyvédje pedig korábban úgy vélte, hogy egy jogerős, felmentő ítélet arra kényszeríthetné a horvát hatóságokat, hogy ejtsék a korrupciós vádakat az elnök-vezérigazgató ellen. Az USKOK tisztségviselői azonban úgy vélik, a december elején hozott magyar bírói döntés nem változtat semmin, és a Mol elnöke elleni horvátországi eljárás folytatódhat.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.