<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar kormányfő felvillanyozónak és bódítónak nevezte első sanghaji benyomásait a város vezetőivel találkozva. A kellemes tapasztalatok mellett kézzel fogható eredményei is voltak a magyar delegációnak, a tengerparti városban is több jelentős üzletet ütöttek nyélbe.

A sanghaji tengerparton épít üdülőközpontot és lakóparkot az immár kínai tulajdonú Skála Group azon két jelentős üzleti szerződés egyike alapján, amelyeket egy magyar-kínai befektetési találkozó és üzletember-fórum alkalmával írtak alá szerdán Sanghajban. A másik nagy megállapodást a Masterplast Zrt. kötötte speciális hőszigetelők magyarországi gyártásához szükséges alapanyagok kínai előállításáról.

Pekingben is születtek üzletek

Korábban Túró Rudi, kefir és joghurt előállításáról írt alá együttműködési szerződést egy csunghszingi agrárcéggel az EU-Milk Technologies Kft a pekingi magyar-kínai gazdasági fórumon. Szintén az elmúlt napok híre, hogy megállapodás született arról, hogy Senjangban ipari parkot hoznak létre magyar közreműködéssel. Az ipari park 25 hektáros területen, Kína legújabb különleges övezetében lesz, s jelentős állami és önkormányzati kedvezményeket élveznek az itt letelepülő társaságok. Az Organica mesterséges ökoszisztémán alapuló víztisztítási technológiájával szeretne megjelenni a kínai piacon - erről hétfőn írtak alá előszerződést.

A hét első napján állapodtak meg a hazánkban épülő Kínai Márkás Termékek Központjáról (China Brand Trade Center, CBTC) is. A CBTC Kft. fogja bérbe venni az AsiaCenter és a China Mart épületeit, amelynek teljes mérete több mint kétszázezer négyzetméter. A Kínai Márkás Termékek Központja számára létrehozott beruházás teljes értéke 250 millió euró. A CBTC egyébként egyedülálló központ lesz Európában, és a világon is csak a második ilyen létesítmény lesz - az első 2004-től működik Dubaiban, ahonnan a közel-keleti térséget látják el márkás kínai termékekkel.

Felvillanyozva (Forrás: MTI)

Mindeközben a Mol delegációja a két kínai olajóriás céggel, a China National Petroleum Co.-val (CNCP) és a China Petroleum and Chemical Co.-val (SINOPEC) folytatott tárgyalásokat a magyar-kínai olajkutatásokról, olajmezők közös feltárásáról.

A "bódító Sanghaj"

A Sanghaji Kereskedelemfejlesztési Tanáccsal (SCPIT) közösen rendezett fórumon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ajánlotta a sanghaji befektetők figyelmébe Magyarországot, mint az európai kereskedelmi és befektetési piac meghódításához kiváló hídfőállást.

A miniszterelnök - a valaha is Sanghajba látogató első magyar kormányfő - "felvillanyozónak" és "bódítónak" nevezte első sanghaji benyomásait, amikor szerdán találkozott Han Csenggel, az ingázókat is beleszámítva 20 millió lakosú kelet-kínai óriásváros első emberével.

A felhőkarcolók végeláthatatlan sorából álló gigapolisz főpolgármestere elmondta egyebek közt, hogy 2010-ig 400 kilométernyi metró építését tervezik. Közölte, hogy az évi 13 százalékos gazdasági növekedés mellett is sikerült 5 százalék alatt tartani az inflációt, és a lakosság életszínvonala évi 10 százalékkal emelkedik.

A sanghaji vállalatok nyeresége az idei év első felében 40 százalékkal nőtt, ami a polgármester szerint "túl gyors növekedés". Igaz ugyanakkor, hogy ebből a robbanásszerű profitnövekedésből idén becslések szerint 60 milliárd euró bevétele származik a városnak, és ennek egyharmadát önmagára költheti, kétharmadát elvonja a központi költségvetés.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.