<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Várhatóan február 4-én, hétfőn nem jelent be árváltoztatást a Mol a gázolaj esetében, ugyanakkor a legutóbbi 3 forintos benzináremelés után a benzin kiskereskedelmi átlagára 431 forintra emelkedik.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 4,2 százalékkal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1,5 százalékos emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1,6 százalékkal erősödött. A hét folyamán a benzin ára folyamatosan emelkedett, a gázolaj ára csak jórészt csak a hét utolsó napján nőtt. A forint-dollár árfolyam az elmúlt 5 hét gyengélkedése után visszaerősödött a december közepi szintre. A piaci üzemanyag árváltozásokat az emelkedő olajár mozgatta, a benzin dinamikus áremelkedését emellett az amerikai piacokon elérhető kedvezőbb ár is okozta - írja prognózisában a GKI Energiakutató Kft.

A Mol a múlt héten bejelentette, hogy a piaci árváltozásokat ezentúl heti két alkalommal (hétfőn és szerdán) tekinti át, így szükség esetén heti kétszer lesz ármódosítás (szerdán és pénteken). Fontos hangsúlyozni, hogy a Mol döntései a nagykereskedelmi árakra vonatkoznak, így az árváltoztatásokat a kutak üzemeltetői saját döntésük alapján követik - hangsúlyozzák a szakemberek.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,5 százalékos emelkedést, míg a gázolaj esetében 0,2 százalékos árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 5 forintos heti áremelést indokolnak, amelyből már három forint emelés február 1-én, pénteken megtörtént, így február 4-én, hétfőn várhatóan két forintnyi újabb áremelés képzelhető el. A gázolaj esetében fél forint alatti csökkentést indokolnak a heti piaci folyamatok. Mivel február 1-én, pénteken nem változott a gázolaj ára, ezért várhatóan február 4-én hétfőn sem jelentenek be árváltoztatást. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 431 forintra emelkedik és a gázolaj ára 432 forint maradhat február 6-án, szerdán - prognosztizálja a GKI.

mfor.hu