3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Garancsi István cégbirodalmának zászlóshajója jelentős összegű támogatást adott tavaly a Ferencvárosi Torna Clubnak - derül ki a sportegyesület beszámolójából.

Noha Garancsi István neve tulajdonos lévén a Videoton labdarúgó-csapattal forrt össze a sport terén, egy friss beszámoló szerint úgy tűnik, hogy ez nem meríti ki a sport iránti rajongását. A cégbirodalmának zászlóshajóján keresztül ugyanis az egyik legrégebbi egyesületet is támogatja. A Market Építő Zrt. ugyanis tavaly 140 millió forintot juttatott az egyesületnek - derül ki a Ferencvárosi Torna Club legfrissebb beszámolójából. A támogatás teljes összegét sportszakmai célok elérésére, utánpótlási munkák finanszírozására fordították, aminek keretében edzői bérekre, sporteszközökre, edzőtáborokra költöttek.

A Market Építő Zrt. egyébként nem először ad támogatást az FTC-nek, hiszen még 2013-ban 262,5 milliót juttatott a sportegyesületnek.

A Market Zrt. mellett akadt még néhány gazdálkodói szervezet, mely a Fradit támogatta. A dokumentum szerint

  • az Opál Tartálypark Kft.-től 150 milliót,
  • a Kazar Uniform Zrt.-től 1 milliót,
  • a Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgáltató Zrt.-től pedig 23 milliót kapott az egyesület.

Az Opál Tartálypark Zrt. és a Hungarocontrol Zrt. egyaránt csökkentette tavaly a támogatási összeget, hiszen 2014-ben még 350, illetve 46 millió érkezett a társaságoktól.

Így összesen 314 millió forint támogatás folyt be gazdálkodói szervezetektől a Fradihoz, ami az 1,494 milliárd forintnyi teljes tavalyi támogatásnak a 21 százaléka.

A támogatások döntő része - akárcsak 2014-ben - a központi költségvetésből származik, ez 73,1 százalékot, vagyis 1,093 milliárd forintot tesz ki.

Ezen belül 1,06 milliárd forint közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett, a maradék 33 millió forint pedig a szakági szövetségektől.

Több mint egymilliárd az EMMI-től

Az EMMI-től érkezett 1,06 milliárd forint három részletben érkezett a Fradihoz.

1.) 2014. január 1.-2015. március 31. támogatási határidővel kaptak és 2015-ben használtak fel 310 milliót a sportszakmai többletfeladatok ellátásának költségeire, melynek teljes összegét tavaly használták fel. Ebből 60 milliót az FTC egyéb sportszervezeteiben működő szakosztályoknak adtak.

2.) 300 millió forint a tavalyi év egészére vonatkozóan szintén a sportszakmai többletfeladatok ellátásainak költségeire érkezett.

3.) Végezetül még 450 millió érkezett az EMMI-től az FTC Népligeti Sporttelepének fenntartására, a telepen dolgozók munkabérére, sportpályák felújítására, illetve közüzemi díjakra, biztosítási költségekre.

500 ezer forint érkezett szintén a központi költségvetésből, pontosabban a Nemzeti Kulturális Alapból a Fradi kasszájába, amit a "Fradi Európa tetején - A dicsőséges VVK győzelem" című kiállítás megvalósítására fordítottak.

Ilyen a focicsapat stadionja

Az államkassza mellett az önkormányzati pénzekből is jutott a zöld-fehér egyesületnek.

  • A XVII. kerületi önkormányzattól összesen 80 ezer forintot kaptak,
  • a IX. kerületitől 50,2 millió forintot,
  • a Fővárosi Önkormányzat pedig összesen 32,75 millióval támogatta a Fradit.

Utóbbiből 15 millió forintot dologi kiadásokra fordítottak, 17,75 milliót pedig sportszakmai feladatok finanszírozására.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!