<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Garancsi István cégbirodalmának zászlóshajója jelentős összegű támogatást adott tavaly a Ferencvárosi Torna Clubnak - derül ki a sportegyesület beszámolójából.

Noha Garancsi István neve tulajdonos lévén a Videoton labdarúgó-csapattal forrt össze a sport terén, egy friss beszámoló szerint úgy tűnik, hogy ez nem meríti ki a sport iránti rajongását. A cégbirodalmának zászlóshajóján keresztül ugyanis az egyik legrégebbi egyesületet is támogatja. A Market Építő Zrt. ugyanis tavaly 140 millió forintot juttatott az egyesületnek - derül ki a Ferencvárosi Torna Club legfrissebb beszámolójából. A támogatás teljes összegét sportszakmai célok elérésére, utánpótlási munkák finanszírozására fordították, aminek keretében edzői bérekre, sporteszközökre, edzőtáborokra költöttek.

A Market Építő Zrt. egyébként nem először ad támogatást az FTC-nek, hiszen még 2013-ban 262,5 milliót juttatott a sportegyesületnek.

A Market Zrt. mellett akadt még néhány gazdálkodói szervezet, mely a Fradit támogatta. A dokumentum szerint

  • az Opál Tartálypark Kft.-től 150 milliót,
  • a Kazar Uniform Zrt.-től 1 milliót,
  • a Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgáltató Zrt.-től pedig 23 milliót kapott az egyesület.

Az Opál Tartálypark Zrt. és a Hungarocontrol Zrt. egyaránt csökkentette tavaly a támogatási összeget, hiszen 2014-ben még 350, illetve 46 millió érkezett a társaságoktól.

Így összesen 314 millió forint támogatás folyt be gazdálkodói szervezetektől a Fradihoz, ami az 1,494 milliárd forintnyi teljes tavalyi támogatásnak a 21 százaléka.

A támogatások döntő része - akárcsak 2014-ben - a központi költségvetésből származik, ez 73,1 százalékot, vagyis 1,093 milliárd forintot tesz ki.

Ezen belül 1,06 milliárd forint közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett, a maradék 33 millió forint pedig a szakági szövetségektől.

Több mint egymilliárd az EMMI-től

Az EMMI-től érkezett 1,06 milliárd forint három részletben érkezett a Fradihoz.

1.) 2014. január 1.-2015. március 31. támogatási határidővel kaptak és 2015-ben használtak fel 310 milliót a sportszakmai többletfeladatok ellátásának költségeire, melynek teljes összegét tavaly használták fel. Ebből 60 milliót az FTC egyéb sportszervezeteiben működő szakosztályoknak adtak.

2.) 300 millió forint a tavalyi év egészére vonatkozóan szintén a sportszakmai többletfeladatok ellátásainak költségeire érkezett.

3.) Végezetül még 450 millió érkezett az EMMI-től az FTC Népligeti Sporttelepének fenntartására, a telepen dolgozók munkabérére, sportpályák felújítására, illetve közüzemi díjakra, biztosítási költségekre.

500 ezer forint érkezett szintén a központi költségvetésből, pontosabban a Nemzeti Kulturális Alapból a Fradi kasszájába, amit a "Fradi Európa tetején - A dicsőséges VVK győzelem" című kiállítás megvalósítására fordítottak.

Ilyen a focicsapat stadionja

Az államkassza mellett az önkormányzati pénzekből is jutott a zöld-fehér egyesületnek.

  • A XVII. kerületi önkormányzattól összesen 80 ezer forintot kaptak,
  • a IX. kerületitől 50,2 millió forintot,
  • a Fővárosi Önkormányzat pedig összesen 32,75 millióval támogatta a Fradit.

Utóbbiből 15 millió forintot dologi kiadásokra fordítottak, 17,75 milliót pedig sportszakmai feladatok finanszírozására.

Székely Sarolta
mfor.hu