<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Asztali foci, tetőtéri bárok és pihenősarkok egyre több és több irodában jelennek meg. Az, hogy ezeket a teljesítmény kulcsának, vagy figyelemelterelő dolgoknak tartjuk, ma már leginkább a vállalati kultúrától függ.

Egyre inkább jellemzővé válik, hogy a munkahelyeket "menőre" és a legújabb trendeknek megfelelően tervezik meg. De valóban hat a munkakörnyezet a tehetségek bevonzására, megtartására és a teljesítményre? Az eddigi tapasztalatok alapján igen, hiszen minden változtatás többről szól, mint a lakberendezésről, állapította meg a Hays Hungary az mfor.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó csoport magyar leányvállalata szerint amikor a megfiatalodott környezet egy valódi vállalati kultúraváltás ismertetőjele, akkor hatalmas különbséget hozhat abba, ahogyan egy szervezet dolgozik. Azonban ha egy új rétegnyi festék csak a vezetési stratégiában lévő repedéseket, hiányosságokat takarja el, az eredmények már nem mindig lesznek olyan sikeresek.

Iparágak széles köre felismerte, hogyan vonzották be a tehetségeket a divatos "tech" vállalatok izgalmas munkakörnyezetükkel: a Google Zürichben emeletek közti csúszdával büszkélkedhet, a Facebook édességbolttal a Menlo Parkban, a Twitter pedig jógateremmel San Franciscoban.

A "Google-effect"-nek érezhető a hatása, mivel a tradicionális, konzervatívabb vállalatok is elkezdtek a változás irányába elmozdulni.

Minigolf, szafariszoba és zeneterem - ez a Google "iroda" képekben

"Leginkább a pénzügyi szektor igyekszik bevonzani azokat a szakembereket, akik a technológiai iparágba készülnek. Így, ha a tech vállalatok "cool" irodákat kínálnak a legnagyobb tehetségek megszerzéséhez, akkor a bankok is ezt fogják tenni." – mondta el Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezetője.

Amíg az izgalmas munkakörnyezet vonzza az új alkalmazottakat, nem mindig ez lesz a megtartásuk kulcsa, és mielőtt egyszerűen bevállalnánk egy beltéri bowling-pályát, figyelembe kell vennünk azt, hogy minden környezetnek tükröznie kell a szervezet kultúráját, amellett, hogy hangsúlyozza azt.

Egyre több kutatás szerint a sportterek vagy játszóterek irodába történő bevezetése pozitív hatással lehet az egészségre és a produktivitásra. Kevesebb az esély a kiégésre, a munkavállaló elméje sokkal stimuláltabb és aktívabb.

(Fiatalok, akik pár év alatt dollármilliárdokat kerestek (kattintásra galéria nyílik))

Bármely fajta munkahely – legyenek azok kreatív ügynökségek, üzleti szolgáltatást nyújtó cégek, vagy vállalatok – környezete könnyen átformálható színek bevezetésével, új bútorzattal, vagy játékokkal. Ugyanakkor ami a téma úttörőit továbbra is kiugróvá teszi – kimagasló példaként említve a Google-t és a Facebook-ot – az az, hogy előbb volt meg a vállalati kultúrájuk, mint az irodájuk.

"Egy színes, megnyerő, barátságos munkahely kétségtelenül fantasztikus HR-eszköz, de muszáj igaznak lennie, különben mindig csak egy új rétegnyi festék lesz" – tette hozzá Tammy Nagy-Stellini.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.