2016. március 23. 09:37

Hétfőn mutatta be a Szilícium-völgyben lévő központjában az Apple legújabb, a jelenlegi csúcsmodelljeinél kisebb méretű termékeit: az iPhoneSE-t és iPad Pro-t. Az informatikai cég vezetője, Tim Cook a bemutatón szólt a washingtoni kormányzattal fennálló vitáról is.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Bár az új iPhoneSE kisebb méretű az iPhone6S-nél (4 collos, szemben az utóbbi 4,7-es adatával), technikailag gyakorlatilag ugyanazt nyújtja. Az új okostelefon bemutatóján Greg Joswiak, a cég marketingért felelős alelnöke közölte, hogy az új készülék ötven százalékkal gyorsabb, mint a vele azonos méretű, de már elég régi (2013-ban piacra dobott) iPhone 5S.

A 64 gigabájtos modellt keddtől lehet rendelni, a jövő héten már a boltokban lesz, május végére száztíz országban tervezik forgalmazni. 399-499 dollárért (110-137 ezer forintért) adják majd. 399 dollárért a 16 gigabájtos alapmodellt lehet majd beszerezni.  A bemutatón a cég vezetői elmondták, hogy a piaci igények miatt tértek vissza a 4 collos (inches) mérethez, mert nagyon sok vásárló számára kényelmetlenek voltak az 5-6 collos készülékeke, és kifejezetten a kisebb, kézhez állóbb telefonokat keresték.

Ezek az Apple tavaszi újdonságai

A cég szintén hétfőn mutatta be az új iPad Pro tabletet, amely némileg kisebb elődjénél, s árcsökkentést jelentett be az Apple Watch okosóráknál.

A bemutatón beszédet mondott Tim Cook, az Apple elnöke is, és kitért a cég és a washingtoni kormányzat vitájára a San Bernardinóban tavaly december elején elkövetett terrorakció végrehajtójának okostelefonja, illetve az okostelefon kódjának feltörése ügyében. Az Apple jogi vitában áll a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), amely információkat akar "kiszedni" a terrorista okostelefonjából. Az Apple mindeddig ellenállt a kód feltörésének, arra hivatkozva, hogy ezzel precedenst teremtene és elbizonytalanítaná klienseit is, mert ezzel jelezné, hogy képtelen garantálni nekik az adatvédelmet.

"El kell döntenünk, hogy mennyi hatalmat adunk a kormányzat kezébe az adataink és a magánéletünk ellenőrzéséhez" - fogalmazott beszédében Cook. Megköszönte a döntésüket támogatóknak a segítséget és kijelentette: "nem számítottunk rá, hogy ilyen helyzetbe kerülünk, de erősen hiszünk abban, hogy felelősségünk van az adatok és a magánélet védelmében". Cook hangsúlyozta, hogy erről a felelősségről a cég nem mond le.

Ebbe még az Apple is belebukott

A vállalat a környezetvédelmi kérdéseket továbbra is fontosnak tartja, ennek jegyében mutattak be egy új fejlesztést. A már kiselejtezett iPhone-ok szétszerelésére és az újrahasznosítható részeik kiválogatására képes robotizált rendszert hozott létre az Apple, amelyet már régóta kritizálnak a természetvédők amiatt, hogy termékei nem elég környezetbarátok. A vállalat tavaszi termékbemutatóján ismertetett Liam nevű rendszert három évig fejlesztették. A robot egyelőre csak az iPhone 6 készülékeket tudja szétszerelni és felkutatni a bennük lévő újrahasznosítható - alumínium, réz, ón, volfrám, ezüst és arany - részeket.

A február óta teljes gőzzel működő rendszer tizenegy másodpercenként végez egy telefonnal. Ez azonban még így is csak évente néhány millió készülék szétszerelését jelenti, ami elenyésző szám a cég által tavaly eladott több mint 231 millió telefonhoz viszonyítva. 

MTI/mfor.hu