TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Negyvenmilliárd dollárt követel a brit BP energetikai társaság a Deepwater Horizon fúróplatformot üzemeltető cégtől a mexikói-öbölben egy éve történt olajkatasztrófa miatt elszenvedett veszteségek ellentételezésére.

A BP szerint rosszul végezte a munkáját a Transocean nevű cég, amely a felrobbant fúrótorony tulajdonosa és üzemeltetője is egyben. "A tényállás világos: 2010. április 20-án valamennyi biztonsági berendezés és rendszer felmondta a szolgálatot", ami végül balesethez vezetett - áll a BP keresetében.

A Transocean számos ponton megszegte a BP-vel kötött szerződést, nem tartotta karban megfelelően a fúróplatformot, nem képezte ki kellő alapossággal az alkalmazottakat és nem koordinálta megfelelően a mentési munkálatokat, amikor tűz ütött ki a platformon - áll a helyi idő szerint szerdán, a törvényi határidő előtti utolsó napon egy New Orleans-i szövetségi bíróságon benyújtott keresetben.

A BP beperelt egy másik társaságot, a Cameron International nevű vállalatot is, amely az olajömlést vészhelyzetben automatikusan megakadályozó berendezést gyártotta. Ez a berendezés sem működött, amikor bekövetkezett a baleset.

A tavaly áprilisi fúrótorony-robbanásban 11 ember meghalt. A baleset miatt megindult olajszivárgás az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezetszennyezése volt. A mélytengeri az olajkútból 153 napon keresztül összesen 651 millió liter olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe. A mentésben a válság tetőpontján 50 ezer ember és 7 ezer tengeri jármű vett részt. A helyi lakosok szerint a hullámok még mindig sodornak partra olajszennyezést és a BP erőfeszítései a médiaérdeklődés lanyhulása nyomán nem észlelhetők többé.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.