TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A DTZ Money into Property című elemzése szerint 2007-ben az ingatlan tőkepiac elérte a 12 billió dollárt, ami 18 százalékos növekedés 2006-hoz képest. A DTZ a 2007 évi globális ingatlanbefektetések értékét 730 milliárd dollárra becsüli, míg előrejelzésük szerint 2008-ban a hitelválság következményeképp 30 százalékkal, 500 milliárd dollárra eshet vissza a tranzakciók értéke.

A DTZ kutatása szerint a direkt ingatlan-tranzakciók volumene 2008 első negyedévében a 50 százaléka volt a 2007 ugyanezen időszakában létrejött tranzakcióinak. A felmérés szerint a hitelpiaci válság első szakasza idén véget érhet, azonban az árazásra gyakorolt nyomás és a finanszírozási problémák 2009-ben is jelen lesznek az ingatlanpiacokon. A "Lenders Survey" című felmérés (a hitelezők körében végzett felmérés) szerint az európai piaci szereplők 75 százaléka számít a finanszírozás nehezülésére 2008-ban, és 45 százalékuk a finanszírozási hányad további csökkenését valószínűsíti a következő időszakban. Ráadásul a válaszadók nagy része legkorábban 2009-re jósol jelentős javulást a CMBS (kereskedelmi célú ingatlan-alapú jelzáloghitellel fedezett értékpapírok) európai piacán.

"Globális szinten várhatóan 500 milliárd dollár lesz a befektetési tranzakciók volumene, amely 30 százalékos csökkenést jelent a 2007-es értékhez képest. Ez 2008 első felének a gyengeségének tudható be, és az év második felében is csak mérsékelt növekedés lesz megfigyelhető, amelynek jelentős része az Ázsiai és Óceániai térségre koncentrálódik. A befektetési lehetőségek továbbra is megmaradnak, főleg az indirekt piacokon, és valószínűleg nőni fognak a direkt piacokon is, ahogy az Egyesült Államok és Európa piacai közelítenek a valós értékhez" – foglalata össze a helyzetet Paul Sanderson, a DTZ EMEA piacelemzési igazgatója.

Az elemzés szerint bár Közép-Kelet-Európa és Oroszország kereskedelmi ingatlan-befektetési piaca nem immúnis a globális pénzügyi piacok zavaraira, de mindeddig rugalmasan reagált a hitelpiaci válságra. A régió a fejlett piacoktól eltérő gazdasági kondíciókkal rendelkezik amiből a jelen esetben hasznot is húz, hiszen ez megvédi a régiót a hitelválság legsúlyosabb következményeitől.

A Közép- és Kelet-Európa térségében – főleg Magyarországon és Csehországban – kevesebb a direkt ingatlan-tranzakció 2008 első felében, mint 2007-ben az újraárazás következtében. Oroszországban viszont – amely a legnagyobb befektetési piaca a régiónak, és rendkívül erős bérlői háttérrel rendelkezik – jelentős marad a tranzakciók volumene. A befektetők továbbra is érdeklődnek a régió iránt. Az ingatlanpiac fundamentumai előtérbe kerültek, főleg a központi piacokon (Lengyelország, Magyarország és Csehország), ahol a megtérülés leginkább a bérleti díjak növekedésétől és az eszközmenedzsment lehetőségektől függ.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.