3p

A DTZ Money into Property című elemzése szerint 2007-ben az ingatlan tőkepiac elérte a 12 billió dollárt, ami 18 százalékos növekedés 2006-hoz képest. A DTZ a 2007 évi globális ingatlanbefektetések értékét 730 milliárd dollárra becsüli, míg előrejelzésük szerint 2008-ban a hitelválság következményeképp 30 százalékkal, 500 milliárd dollárra eshet vissza a tranzakciók értéke.

A DTZ kutatása szerint a direkt ingatlan-tranzakciók volumene 2008 első negyedévében a 50 százaléka volt a 2007 ugyanezen időszakában létrejött tranzakcióinak. A felmérés szerint a hitelpiaci válság első szakasza idén véget érhet, azonban az árazásra gyakorolt nyomás és a finanszírozási problémák 2009-ben is jelen lesznek az ingatlanpiacokon. A "Lenders Survey" című felmérés (a hitelezők körében végzett felmérés) szerint az európai piaci szereplők 75 százaléka számít a finanszírozás nehezülésére 2008-ban, és 45 százalékuk a finanszírozási hányad további csökkenését valószínűsíti a következő időszakban. Ráadásul a válaszadók nagy része legkorábban 2009-re jósol jelentős javulást a CMBS (kereskedelmi célú ingatlan-alapú jelzáloghitellel fedezett értékpapírok) európai piacán.

"Globális szinten várhatóan 500 milliárd dollár lesz a befektetési tranzakciók volumene, amely 30 százalékos csökkenést jelent a 2007-es értékhez képest. Ez 2008 első felének a gyengeségének tudható be, és az év második felében is csak mérsékelt növekedés lesz megfigyelhető, amelynek jelentős része az Ázsiai és Óceániai térségre koncentrálódik. A befektetési lehetőségek továbbra is megmaradnak, főleg az indirekt piacokon, és valószínűleg nőni fognak a direkt piacokon is, ahogy az Egyesült Államok és Európa piacai közelítenek a valós értékhez" – foglalata össze a helyzetet Paul Sanderson, a DTZ EMEA piacelemzési igazgatója.

Az elemzés szerint bár Közép-Kelet-Európa és Oroszország kereskedelmi ingatlan-befektetési piaca nem immúnis a globális pénzügyi piacok zavaraira, de mindeddig rugalmasan reagált a hitelpiaci válságra. A régió a fejlett piacoktól eltérő gazdasági kondíciókkal rendelkezik amiből a jelen esetben hasznot is húz, hiszen ez megvédi a régiót a hitelválság legsúlyosabb következményeitől.

A Közép- és Kelet-Európa térségében – főleg Magyarországon és Csehországban – kevesebb a direkt ingatlan-tranzakció 2008 első felében, mint 2007-ben az újraárazás következtében. Oroszországban viszont – amely a legnagyobb befektetési piaca a régiónak, és rendkívül erős bérlői háttérrel rendelkezik – jelentős marad a tranzakciók volumene. A befektetők továbbra is érdeklődnek a régió iránt. Az ingatlanpiac fundamentumai előtérbe kerültek, főleg a központi piacokon (Lengyelország, Magyarország és Csehország), ahol a megtérülés leginkább a bérleti díjak növekedésétől és az eszközmenedzsment lehetőségektől függ.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!