<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

A jövőben egy profi cég végzi majd a takarítást Ferihegyen, jelentette be a Budapest Airport (BA), miután kedden megállapodással zárult az ez ügyben indított konzultáció. Két szakszervezet viszont úgy véli: a dolgozók túlnyomó többsége nem fogadta el a kiszervezést, és árulásnak tartja, hogy egy érdekképviseleti szerv aláírta a dokumentumot. A BA időközben azt is közölte, hogy hazaküldi a decemberi sztrájk idejére Ferihegyre hozott görög légiósokat.

Újabb sztrájk, újabb tömegnyomor? (Fotó: MTI)

A BA szerint megállapodással zárult a takarítás kiszervezése ügyében indított konzultáció: a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezete (RÜDSZ), az Airport Security (AS) és a menedzsment is aláírásával hitelesítette az erről szóló dokumentumot. A takarítást a jövőben egy állításuk szerint profi cég végzi majd, a munkavállalók számára pedig megnyugtató végkifejletet hozott az átalakítás, közölte lapunkkal a társaság.

Átmennek, maradnak vagy elveszítik állásukat 


A megállapodás értelmében február első munkanapján az AS jogutódlással átveszi az összes BA-s munkavállalót, aki élni kíván a lehetőséggel. A dolgozók legkésőbb január 20-ig nyilatkozhatnak erről.

Azok, akik át kívánnak lépni az AS-hez, egyhavi alapbérnek megfelelő juttatásban részesülnek a BA-tól. Akik nem kívánnak az új munkáltatónál dolgozni, azok - a betöltetlen pozíciók erejéig - a BA utasbiztonsági ellenőreként dolgozhatnak tovább, vagy elveszítik állásukat. Utóbbi esetben a BA biztosítja, hogy közös megegyezéssel távozhatnak a cégtől, és a munkáltató rendes felmondás esetére járó végkielégítésnek megfelelő járandóság, valamint felmondási idő illeti meg őket.

Az AS vállalta, hogy a cafetéria-rendszer és annak juttatásai legalább 2010. január 31-ig fennmaradnak, a BA-nál meglévő jóléti juttatásokat az átkerült munkavállalók részére 2009-ben biztosítja, őket külön szervezeti egységben foglalkoztatja, és esetükben idén a BA üzemeltetési területén végrehajtandó béremeléssel azonos mértékű bérfejlesztést hajt végre. Megállapodtak arról is, hogy március végéig nem változik a munkarend, osztott munkaidőt pedig nem alkalmaznak az AS-nél.

Súlyos aggályok a szakszervezetek részéről

A megállapodás ellen tiltakozását fejezte ki a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ)  és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ). Ezek az érdekképviseleti szervek kezdettől fogva ellenezték a kiszervezést, és ragaszkodnak a jelenleginél sokkal komolyabb jogi garanciák beépítéséhez.

Szerintük az AS Kft. és alvállalkozói ellen az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség az elmúlt években számos esetben hozott elmarasztaló ítéletet, milliós bírságokat szabott ki, és jelenleg is vizsgálatot folytat. Azt állítják, hogy a korábbi kiszervezések során a reptéri cégektől több tevékenységet átvevő cégnél és alvállalkozóinál a dolgozók minimálbérre vannak bejelentve, miközben továbbra is a korábbi munkájukat végzik. Súlyos aggályok mutatkoztak a munkaidő-nyilvántartással, a pihenőidő és a szabadságolások rendjével kapcsolatban, amiket a hatóság jelenleg is vizsgál, teszik hozzá a szakszervezetek.

Ezt figyelembe véve - a decemberi sztrájkot meghirdető LESZ és az RDSZSZ szerint - a RÜDSZ elárulta a dolgozókat. Emlékeztetnek arra, hogy a RÜDSZ-nek csupán mintegy száz tagja van, a LESZ és az RDSZSZ tagsága viszont eléri a kétezer főt. Ők túlnyomó részt a legkeményebb munkát végző kétkezi dolgozók, áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Hazamennek a görög légiósok

A BA egyébként szerdán bejelentette, hogy hazaküldi a decemberi sztrájk idejére Ferihegyre hozott görög utasbiztonsági őröket. Egyúttal azt kéri az érdekképviseleti szervektől, hogy a tárgyalások ideje alatt, január 23-ig ne legyen sztrájk a repülőtéren.

A mai egyeztetésen a BA újabb, a biztonsági ellenőrök és fegyveres őrök munkarendjéről szóló javaslatot mutat be a sztrájkbizottságnak. Ezzel együtt tovább folytatja a februárban meghirdetett belső átalakítási programját és 65 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztését.

Az érdekképviseletek eredetileg a BA átalakításának felfüggesztését, a kiszervezések azonnali leállítását, a létszám megtartását, pénzbeli juttatást a dolgozóknak és új kollektív szerződés kötését követelték. Szollár Domokos, a BA Zrt. szóvivője viszont úgy véli, éppen a modernizációt szolgáló átalakításoknak köszönhetően nem kell most tömeges elbocsátásról dönteni a cégnél.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.