2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Villamos Művek (MVM) által október 25-én tartott villamosenergia-árverésen eladott áramtermékek súlyozott átlagára közel 24 százalékkal magasabb a jelenlegi közüzemi nagykereskedelmi átlagárnál, kilowattóránként 17,6 forint, számol be a Világgazdaság.

A lakosságnak szánt villamosenergia árát azonban az aukció eredménye közvetlenül nem érinti. A háztartások ellátására az MVM más szerződéseken keresztül adja el az áramot a szolgáltatók helyére álló egyetemes szolgáltatóknak. Ennél a vevőkörnél a MEH korábbi jelzése szerint a villanyszámla tíz százalék alatti mértékben nőhet jövőre.

Az MVM is túlzásnak tartja az ennél jóval nagyobb drágulást sejtető előrejelzéseket. Az egyetemes szolgáltatásban részesülő háztartási fogyasztóknál hatósági árellenőrzés lesz, melynek során az egyetemesek beszerzési költségeik alapján tesznek javaslatot a fogyasztói árakra, amelyeket a hatóság jóváhagy vagy nem. Alkalmazni azokat csak a jóváhagyást követően lehet.

Az aukción kialakult 17,6 forintos átlagár tehát nem a lakossági, hanem a versenypiaci árak számára meghatározó, s ott is csak az árak alapja lesz. A MEH egyébként túl magasnak ítélte az aukciós átlagár árréstartalmát, mondván, az jóval nagyobb a mostani közüzeminél, holott a nagykereskedelmi árrésnek fajlagosan kisebb költségre kell fedezetet nyújtania, írja a Világgazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!