A miniszter szerint Magyarország a következő évtized elejére tudja ledolgozni az agrárágazatban az unió fejlett országaival szembeni teljesítményhátrányát. Jelenleg Magyarország agrártermelési kapacitásának csak mintegy hatvan százalékát használja ki, szemben a fejlett uniós országok 90-95 százalékos mutatójával.
Gráf József szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességét javítja majd az is, hogy az elkövetkező években fokozatosan megszűnik támogatottsági hátránya az EU-ban. A mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba áramló források biztosítják majd a folyamatos fejlesztést. A miniszter ugyanakkor megjegyezte: a magyar mezőgazdaság már jelenleg is jelentős támogatásokat kap, utalt arra, hogy a jövő évi költségvetés több mint 450 milliárd forintot tartalmaz az ágazat pénzügyi forrásaira.
A megnyitót megelőzően Piros László, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöki főtanácsadója korábban az MTI-nek elmondta: múlt évben a magyar élelmiszergyártók árbevétele elérte a 2500 milliárd forintot. Ez az idén várhatóan mintegy két százalékkal emelkedik.
A magyar élelmiszeripar termékeinek mintegy 80 százalékát belföldön értékesítik, így a korábbi években tapasztalható visszaesést elsősorban a belső piac szűkülése okozta. Piros László mindehhez hozzátette: a külföldi termékek aránya a magyar boltokban a korábbi nyolc százalékról 14-15 százalékra emelkedett.