<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Amennyiben az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítené a versenytörvény vezetői felelősséggel kapcsolatos új szabályait, úgy a kormány nem ragaszkodna ezekhez, hanem a módosítás e szabályok nélkül lépne életbe - mondta Wallach Lajos, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogi irodájának vezetője kedden délelőtt a Réczicza White & Case ügyvédi iroda szemináriumán.

A tavaly június 2-án 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott versenytörvény módosítás - egyebek mellett - szabályokat tartalmaz a kartellezéssel kapcsolatos vezetői felelősségre is, de ezeket a köztársasági elnök megtámadta az Alkotmánybíróságnál, így az egész módosító csomag hatályba léptetése elmaradt.

A cégek vezető tisztségviselőit csak hosszadalmas eljárás után lehetne 2 évre eltiltani a vezető tisztségviselői poszttól. Előbb a kartellezés tényét a GVH mondja ki, majd következik a két bírósági lépcső. Amennyiben jogerős a kartellezés megállapítása, akkor a GVH a cégjegyzékből kikeresi, hogy az elkövetés idején kik voltak a cégeknél vezető tisztségviselők.

Ezt a tényt nem peres eljárásban meg lehet támadni a bíróságnál. A köztársasági elnök véleménye szerint peres eljárás lenne indokolt. A másik kifogása pedig az volt, hogy az eljárás második részéből - amikor a tényleges eltiltás folyik - hiányzik az ártatlanság vélelme.

Wallach Lajos úgy vélte, hogy az ártatlanság vélelme büntető jogi kategória, amit az Alkotmánybíróság ugyan kiterjesztően értelmez, de ebben az esetben nem jöhet szóba. Amúgy a teljes eljárás - az eltiltásig - 5-6 évet vesz igénybe, amit az első ilyen ügy indulásától kell számolni, arra pedig a törvénymódosítás hatályba lépése után kerülhet sor.

Amennyiben az Alkotmánybíróság mégis alkotmányellenesnek minősítené a vezetői felelősség szabályait, akkor a GVH valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is azt javasolná a kormánynak, hogy e szabályok nélkül léptesse hatályba a versenytörvény módosítását. Az újabb parlament elé terjesztést azonban nem lehet "megúszni", mivel az elfogadott törvényszöveg múlt év szeptember első napját tartalmazta hatálybalépésnek, így azt mindenképpen módosítani kell.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.