2017. május 5. 17:48

Sokba került az egyetemes szolgáltatás.

Saját hatáskörben módosította az idei költségvetést a kormány, s ennek részeként 4,2 milliárd forinttal megdobták a Magyar Postát. Erre azért volt szükség, mert a cég egyetemes postai szolgáltatást lát el (egészen 2020-ig), és a hatályos jogszabályok szerint amennyiben ennek nettó költsége meghaladja az egyetemes postai szolgáltató egyetemes postai szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségeinek 1 százalékát, akkor az a posta méltánytalan többletterhének számít.

Kézbesítő munkában 

Ha az olvasó esetleg nem érti meg első olvasatra a fent leírtakat, megnyugtatjuk, a hiba nem az Ön készülékében van. A postáról szóló törvényből idéztük szöveghűen az idevágó passzust. A lényeg: a törvényben a Magyar Postára testált feladat - amely monopolhelyzetet biztosít számára az évtized végéig - költségeit bizonyos szint felett megtéríti az állam.

A jogszabály azt is kimondja, hogy a szolgáltató e méltánytalan többletterhének évi 15 millió eurót meg nem haladó részére kaphat térítést. Korábban a Posta 9,1 milliárdot kapott e jogcímen a 2013-2014. év után. Ha jól értjük a Magyar Közlönyben most megjelent kormámyhatározatot, amely a 2014. és 2015. évre biztosít 4,2 milliárdos kompenzációt, akkor az elszámolási időszakok átfedésben vannak.

A pénzt egyébként az Országvédelmi Alapból szakítja ki a kormány.

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.