3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Lapunk ezennel új sorozatot indít, amelyben a gazdasági élet legjelentősebb szereplői egy-egy kérdéssel adják tovább egymásnak a képzeletbeli stafétabotot. Az Mfor-stafétát Demján Sándor, a TriGranit vezére nyitja meg, akinek kérdésére Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke válaszol. A trió harmadik tagja Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Tekintse meg Kóka János válaszának további részét, illetve kérdését!

Jól mutatja ezt az is, hogy ahol nem a korhadt intézményi struktúra emészti el a forrásokat, ott az eredmények is kedvezőbbek. A hagyományos körön kívül 2004-ben két nagy jelentőségű pótlólagos állami pénzforrás lépett be a rendszerbe: a Nemzeti Kutatási és Technológiai Innovációs Alap, valamint a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program.

Az első évben azonban általában még csak a pályázatok meghirdetéséig, elbírálásáig és a szerződéskötésig jutottak el a projektek, az érdemi K+F tevékenység csak 2004 végén, 2005 elején indult be. Mivel a statisztika a tényleges felhasználást utólag méri, ezért ezek a projektek még nem kimutathatóak.

Amennyiben azonban a statisztika látókörébe már bekerül az említett évi 30-40 milliárd forintnyi NKTH-s, illetve évi 15 milliárd forintnyi GVOP-s forrás, akkor már a GDP-hez mérten is növekvő K+F ráfordításokról beszélhetünk majd. Ezenkívül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia és más intézmények közreműködésével az elmúlt év végén megállapodás jött létre, mely révén összesen 700 millió forinttal nőtt idén az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) kerete.

Természetesen egyetértek elnök úrral abban, hogy akkor nőhet tartósan az országban felhasználható jövedelem, ha termékeinkben és szolgáltatásainkban növekszik a szellemi hozzáadott érték. Azt viszont nem csak a K+F tevékenység jelenti; hasonlóan fontos a szerepe a másutt létrehozott K+F eredmények intelligens adaptálásának, a technológia-transzfernek, a szervezeti innovációnak, a piacépítésnek, a saját márkaneveken alapuló termékdifferenciálásnak, a logisztikai megoldásoknak vagy a vonzó formaterveknek.

Kóka János Somody Imrének, az EU Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) volt alelnökének adja tovább a stafétát. A kérdés: Lát-e esélyt arra, hogy független szakértőként megítélje a pártok egészségügyi reformra vonatkozó elképzeléseit? Az erről szóló részt az mfor.hu-n a következő héten olvashatják.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!