2001. február 10. 11:00

Az internet megváltoztat mindent. De ez valóban így van? A KPMG tanulmánya az internet magyarországi helyzetét, a cégek "e-stratégiáját", és felkészültségét vizsgálja.

Összefoglaló

A Net Readiness sm1 ("net-felkészültség") tanulmány azt a fejlődést kívánja bemutatni, amelyet a magyarországi cégek járnak be, hogy alkalmazkodjanak az újgazdaság követelményeihez. A Net Readinesssm kérdőív segítségével a KPMG 70 magyarországi közepes és nagyvállalat vezetőit kérdezte cégük felkészültségéről.
A megkérdezett társaságok több mint 60 százaléka magát közepesen, illetve jól felkészültnek tartja az e-business gyakorlására. A felmérés eredménye szerint jelenleg a vegyipari és gyógyszergyártó cégek, a pénzügyi szektor vállalatai, illetve az informatikai, kommunikációs és szórakoztató ipar cégei a legfelkészültebbek az e-businessre.

Főbb megállapítások

A legtöbb cég már átgondolta e-business stratégiáját, és saját technológiai infrastruktúráját megfelelőnek tartja az e-business fejlesztésekhez. Ugyanakkor további erőfeszítések szükségesek ahhoz, hogy a cég szervezetét az e-business igényeihez igazítsák, ha maximálisan ki akarják használni az újgazdaság előnyeit a piacszerzésben és a hatékonyság növelésében.

Noha a felkészültségben előbbre tartó cégek rendelkeznek valamiféle e-stratégiával, ez ritkán jelent részletes, dokumentált stratégiát. Az újgazdaság szinte minden cégnél téma, ám annak jelentősége és az egész vállalat szervezetére gyakorolt hatása még nem kellően ismert.

A cégek felső vezetése általában tisztában van az átalakulás szükségességével, és elkötelezett azok iránt. Ugyanakkor az e-gazdaságot jellemző új vállalati kultúra (e-kultúra) még nem honosodott meg, ennek legfőbb oka az, hogy az e-stratégia, illetve a felső vezetés ezirányú lépései nem jelennek meg a vállalaton belüli kommunikációban.

A megkérdezett cégek között alig akad olyan, amelyik az e-business tervekhez igazítva megkezdte volna az emberi erőforrások és a vállalati struktúra átalakítását.

A társaságok kevés energiát fordítanak a versenytársak e-business terveinek és tevékenységének elemzésére. Ez jelzi, hogy az e-business felkészültséget nem tekintik azonnali versenyelőnyt biztosító tényezőnek.

A technológia nem akadály az e-business fejlesztések előtt. A társaságok ezen a téren tekintik magukat legfelkészültebbnek az újgazdaságra. Ugyanakkor az e-projektek megvalósításában még van javítani való.

A megkérdezett cégek nagy hányada nem fordít elegendő pénzügyi forrást a fejlesztésekre. Ez azt jelenti, hogy az e-business valódi stratégiai jelentőségét még nem ismerték fel és az alkalmazásához kapcsolódó költség/ eredmény elemzések használata még nem terjedt el.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!