<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Kiss Péter kancelláriaminiszter szombaton nemcsak a nyár fővárosának kulcsát, hanem a Balaton Hajózási Zrt. állami tulajdonban lévő, 49 százaléknyi tulajdoni hányadot képviselő részvényeit is átadta - ingyenesen - Balázs Árpádnak, Siófok fideszes polgármesterének, a Balatoni Szövetség elnökének Siófok szezonnyitó ünnepségén.

Kiss Péter bejelentette: az állam a balatoni hajózás egészének felelősségét átadja ezzel annak a 22 kikötővel rendelkező tóparti önkormányzatnak, amely többségi tulajdonosként az elmúlt években már bebizonyította, hogy jó gazdája a vagyonnak. A feltételek közt szerepel a cég közfeladat-ellátásának - például személyhajó-közlekedés - további, minimum 10 évig tartó garantálása. Továbbá az érintett önkormányzatoknak kétmilliárd forintos tőkeemelést kell végrehajtaniuk négy éven belül, amelyből 576 millió forintot 90 napon belül kell átutalniuk.

A kancelláriaminiszter azt mondta, a döntéshozóknak meggyőződése, hogy az önkormányzatok által nem a költségvetésbe, hanem a közfeladatokat is ellátó balatoni cég számára befizetett pénz jobban kamatozik majd az ország számára, az ezáltal lehetővé váló fejlesztések révén.  

Balázs Árpád, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke rendkívülinek, de nem váratlannak nevezte a bejelentést, amelyre négy éve vártak az önkormányzatok. Mint kifejtette: az állam feladata az állami vagyon megtartása, ami nem egy kockázatvállaló szerep, ezért eddig nem tudott komoly fejlesztésekbe kezdeni a cég. Az önkormányzatok nevében megköszönte a kormány bizalmát és Suchman Tamás (a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke) szocialista politikus munkáját, amivel 2,5 éven át eredményt hozóan közvetített a balatoniak és a kormány között. Ígéretet tett arra, hogy az önkormányzatok úgy tesznek majd eleget a rájuk bízott feladatnak, hogy a döntéshozók utólag is büszkék lehessenek döntésükre.

Kiss Péter az MTI-nek elmondta: azt remélik, hogy a cég teljes önkormányzati tulajdonba adásával lehetővé válnak újabb kikötőfejlesztések és a második kompjárat megvalósítása. Hozzátette, a tulajdonosok számára megnyílt a lehetőség magánbefektetők bevonására is.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.