TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Januárban 1998 óta nem tapasztalt szintre került a GKI konjunktúraindexe, miután -- a szezonális hatásoktól megtisztított -- értéke emelkedett. A javulás a kereskedelemben következett be, az ipari várakozások romlottak, a lakosságé pedig stagnált.

Az ipari bizalmi index a januári csökkenés ellenére viszonylag magas, s nagyjából megfelel az elmúlt év átlagának - olvasható egyebek között a GKI Gazdaságkutató Rt. lapunkhoz eljuttatott konjunktúra-felmérésében. A bel- és a külföldi vevők rendelésállománya egyaránt elmaradt a decemberitől; a saját termelésű készletek nagysága ugyanakkor csökkent. A kereskedelmi cégek várakozása -- a meglepően pesszimista december után -- ugrásszerűen javult, s januárban magasabb volt, mint bő két éve bármikor.

A háztartások pénzügyi helyzetének határozott, ám mérsékelt javulására számítanak, még ha kissé kevesebben is optimisták, mint egy hónappal korábban. A lakosság véleménye nem változott az ország helyzetéről, s lassú javulásra számítanak az elkövetkező 12 hónapban. Januárban az emberek élénkebb áremelkedést érzékeltek, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére az inflációs várakozások lassan tovább mérséklődnek. A munkanélküliséget illetően továbbra is stagnálásra számítana a lakosság.

A novemberben tapasztalható lakossági vásárlási kedv most sem erősödött számottevően, habár a tartós cikkek iránti kereslet kismértékű növelését tervezik az idén a háztartások. Megtakarítást is egyre többen terveznek; ez a trend egyébként tavaly év végén kezdett erősödni. A januárban mért megtakarítási hajlandóság az utoljára 1998-ban regisztrált legmagasabb szintet közelíti, akárcsak a tervezett megtakarítás mutatója.

A lakosság várakozásai az ország hét régiója közül háromban javultak. Jelentősen emelkedett a bizalmi index a Dél-Dunántúlon, kisebb mértékben Közép- és Észak-Magyarországon. Az Alföld északi megyéiben és a Dunántúl nyugati részén nem változtak a lakossági várakozások, míg a Dél-Alföldön jelentősen, a Közép-Dunántúlon pedig kissé romlottak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.