2015. december 1. 05:43

Ötmilliárd forintból építik újjá a következő években a hévíz-sármelléki repülőteret, amelyet egy négymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően gyorsforgalmi út köt majd össze az M7-es autópályával - olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a lapnak elmondta, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban megvalósítandó, ötmilliárdos fejlesztés a Balaton térség megújítását célzó csomag egyik eleme.

Ebből az összegből megújul a repülőtér külső és közvetlen belső része, közművesítik a területet, meghosszabbítják a kifutópályát, korszerűsítik a repülést segítő technikai berendezéseket és fejlesztik az úgynevezett kargóképességeket. A fejlesztési terv további négymilliárdot irányoz elő a Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta-Keszthely elkerülő szakasz és az M7-es autópálya közötti szakasz gyorsforgalmi úttá fejlesztésére.

A közúti kapcsolat révén a reptér elérhető lesz Nagykanizsa és Zalaegerszeg termelőüzemei számára, ami fontos beruházásokat hozhat ezeken a településeken.

Bemutatták az első kínai utasszállító repülőgépet

A repülőteret a Hévíz önkormányzatának százszázalékos tulajdonában álló Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemeltette 2012 márciusától 2014 októberéig, amikor 700 millió forintért a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt. 49 százalék továbbra is a hévízi önkormányzat tulajdonában maradt, míg két százalék Zalavár önkormányzatának tulajdonába került.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly a 2013-as évhez képest. Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas kisgépekkel utazott - írja a Magyar Idők.

MTI