6p

A gazdák, a bankárok és a kereskedők sem bizakodóak az idei év kilátásai kapcsán, hiszen a gazdasági növekedés visszaesése közvetetten minden szektor fejlődését visszafogja. A termelők megélhetésük elvesztésétől, a bankok a hitelkereslet növekedésének lassulásától, a kereskedők pedig a fogyasztás visszaesésétől tartanak. Az alábbiakban az mfor.hu Heti Hármas című sorozatát olvashatják.

- Az életbe lépett adóemelések, az energia és a közlekedési árak növekedése, az előrevetített reálbércsökkenés, a GDP növekedési ütemének lassulása általános rosszkedvet keltenek a gazdaságban 2007. elején. Saját szektorában milyen tendenciákat vár az idei évben? A kilátások alapján tényleg van nyomós ok a pesszimizmusra?

Müller János, a Bankszövetség főmunkatársa:

- A költségvetési kiigazítások már 2007-ben közvetlenül és közvetve is érintik a bankszektor helyzetét. A gazdasági növekedés prognosztizált lassulása, a reáljövedelmek stagnálása vagy csökkenése kihat például a hitelkeresletre is. Arra számítunk, hogy a hitelállományok növekedési üteme visszaesik és folytatódik az a lassuló tendencia, ami már 2006-ban megkezdődött. A kis- és középvállalatok mellett várhatóan lanyhulni fog a lakosság hitelkereslete is.

Ugyanakkor van esélye annak, hogy a megtakarítási és felhalmozási oldal erősödik. A negatívumokkal szemben remélhetőleg idén növekedni fog a bankoknál elhelyezett betétek állománya. 2006-ban a kamatadó jelentős összegeket mozgatott meg, aminek hatására a banki betétek és lakossági megtakarítások egy része befektetési alapokba és egyéb megtakarítási formákba vándorolt. 2007-ben egy ilyen egyszeri nagy átrendeződésre már nem kell számítani.

A megszorító intézkedések hatására várhatóan nőnek a banki betételhelyezések is. Pozitívumként említhetjük azt is, hogy a nyugat-európai normákhoz közeledve tovább emelkedhet a bankhasználat aránya és a megtakarítási hajlandóság.

A fenti vázlatosan érintett folyamatokból az is következik, hogy 2007-ben a költséghatékonyság szerepe megnő az egész bankszektorban. A devizahitelek részarányának további növekedése és a fokozódó banki verseny miatt is érezhetően csökken a hitel és betéti kamatok közötti különbözet, gyakoribbá válnak a banki adósok fizetési nehézségei, nőhet a rossz hitelek aránya, ami miatt a bankok magasabb céltartalék képzésre kényszerülnek. Nehezíti a bankok helyzetét, hogy fizetniük kell a szolidaritási adót, valamint a költségvetési forrásból származó támogatások után fizetendő járulékot is.

A forint árfolyamát tekintve arra számítunk, hogy az év egészében erős és stabil marad (visszatér az előző fél évtized 252 HUF/EUR körüli szintjére bár ez nem zárja ki, hogy éven belül lehetnek nagyobb árfolyam ingadozások.

A bankszektor 2007. évi várakozásait a gazdasági környezet határozza meg, amitől ez a szektor sem tudja függetleníteni magát. Ez az év reményeink szerint a stabilizáció és a hosszú távú reformok bevezetésének időszaka lesz. Szükségesnek tartjuk, hogy az egyes intézkedések bevezetése előtt legyen megfelelő szakértői egyeztetés, és a kormányzat vegye figyelembe a bankok szakértőinek javaslatait is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára:

- A kiskereskedelemben a kilátások igen kedvezőtlenek 2007-re nézve, ugyanis a megszorító intézkedések hatásai az év elejétől teljes gőzerővel érezhetők lesznek. A megnövekedett gázszámla, közüzemi és közlekedési díjak mind forrásokat vonnak el a kiskereskedelemtől. A volumen, vagyis az eladott mennyiség tekintetében 5 százalék körüli visszaesésre számítunk.

A kereslet a jelek szerint az olcsó cikkek irányába fog elmozdulni, többen kereshetik majd fel a hipermarketeket és a diszkontokat. Miközben egyesek a vendéglátáson, ruhatáron, mozin vagy színházon fognak spórolni, előtérbe kerülnek az olcsóbb élelmiszerek is. A bútor és tartós cikk vásárlását sokan későbbre halaszthatják.

A fenti helyzet tovább növeli az amúgyis igen éles versenyt a piacon. Miközben a korábbi években csak az élelmiszeripar területén csökkent az üzletek száma, a legutóbbi negyedévben a teljes kereskedelemre vetítve 800-al esett vissza a boltszám (összesen 166 ezer üzletet tartanak nyilván Magyarországon). Ez a csökkenési tendencia tovább folytatódhat, s félő, hogy idén még nagyobb mértékű üzletbezárásokra kerülhet sor. Különösen a kisvállalkozások kerülhetnek nehéz helyzetbe, amelyek a 2006-os vásárlóerő növekedés mellett is borotvaélen táncoltak.

A kereskedelmet minden olyan intézkedés sújt, amely a vásárlóerő csökkenését eredményezi, ezen az ágazaton az "ostor" igen nagyot fog csattanni. Ehhez még hozzájönnek a cégeket összességében érintő adóemelések. A helyzet azonban nem katasztrofális, ugyanis nem maga a GDP, hanem annak a növekedési üteme csökken. A beígért uniós forrásoknak pedig középtávon jótékony hatásuk lehet a gazdaság egészére, és ezen keresztül a kereskedelemre is.

Balogh Zoltán, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) Komárom-Esztergom megyei elnöke:

- A gazdálkodás általános rákfenéje Magyarországon, hogy a termelőket olyan hatalmas költségek terhelik, amelyek nem teszik rentábilissá a vállalkozásokat. Elsősorban a mezőgazdaságra jellemző, hogy a kiadások tetemes részét a kereskedők és a feldolgozók a gazdákra hárítják.

Ebben az ágazatban mindenki korábban is "meg volt szorítva", a kormányzati stabilizációs intézkedések csak tovább súlyosbítják a helyzetet. Az adóemelések és a költségek növekedése eredményeképpen a felvásárlási árak további leszorítására is sor kerülhet, ami szintén negatívan érinti a szektort. A nagymértékű elvonások első számú szenvedői alanyai így épp a magyar termelők, s nem a külföldi hátterű kereskedők lesznek.

Az őstermelők helyzete egyenesen katasztrofális lehet a járulékfizetési kötelezettség kiszélesítésével. A nehéz helyzetben lévő falusi emberek megélhetését veszélyezteti, hogy a minimális létfenntartásra is szűken elegendő jövedelmekből elvonnak.

Az államnak biztosítania kellene a feltételeket ahhoz, hogy a hitelekkel terhelt magyar termelők ne menjenek tönkre. Mert ha a gazdálkodók kénytelenek lesznek feladni a megélhetésüket, szociális rászorulók ezrei áraszthatják el az országot.

Állami beavatkozásra és egy komoly érdekvédelmi törvény kialakítására lenne szükség. Meg kellene teremteni a feltételeit annak, hogy a feldolgozóipar és a kereskedelem egy része visszakerüljön a gazdák kezébe, hogy a hatalmas költségeket ne csak a termelők viseljék el.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!