2009. szeptember 21. 10:51

A válság néhány év alatt megtisztíthatja az irodai és ipari ingatlanok piacát, ennek köszönhetően pedig javul a termékkínálat minősége és bővül a szolgáltatások köre - mondta Salamon Adorján, az Eston Interenational ingatlantanácsadó vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Komoly változásokat generál a válság az irodapiacon, ám ennek a bérlők örülhetnek, hiszen növekvő szolgáltatásokkal és jobb minőséggel találkozhatnak a jövőben. Jelenleg ugyanis jelentős a kihasználatlan ingatlanok területe, amihez hozzájárul a használt ingatlanok bérleti díjának drasztikus csökkenése, a hitelhez jutás nehézségei és a magas devizaárfolyamok miatti állapot.

A magasabb kategóriájú modern bérirodákat egy évvel ezelőtt még négyzetméterenként 22 euróért lehetett kivenni, a díj az idén már csak 17 euró, és ebből még kedvezményt is el lehet érni. Az 1990-es évek elején már volt a mostanihoz hasonló - 15-30 százalékos - csökkenés a bérleti díjakban, és a 2000-es évek elején mennyiségben hasonló arányban álltak üresen ingatlanok, de most a kedvezőtlen körülmények együtt jelentkeznek - magyarázta a vezérigazgató.

A 2009 első felében átadott, bruttó 86800 négyzetméter modern bérirodából 47200 állt üresen, 126 ezer négyzetméter új ipari ingatlanból pedig mintegy 70 ezer négyzetméter volt kihasználatlan - közölte Péter Dániel az iroda- és Kiss Ernő az ipari divízió vezetője.

A második félévben 171000 négyzetméter új modern bériroda kerül a piacra és ebből 138900 várhatóan egy-két évig biztosan üresen áll. Jövőre összesen 161800 négyzetméter területű modern bérirodát terveznek átadni és ebből 140200 lesz egy ideig üres. Ilyen körülmények között csak a nagy ingatlan-befektetők lesznek képesek talpon maradni. Salamon Adorján véleménye szerint "a piac újraindítására, friss tőkére van szükség". Az MTI kérdésére hozzátette: a tőkepiacok átrendeződése hozhat pénzt az ingatlanbefektetésekbe.

Magyarországon az ingatlanfejlesztés befagyott, új projektek nem indulnak, ami vonatkozik az iroda- és az ipari befektetésekre is. A tanácsadó cég vezetői szerint Magyarországra még jó pár évig nem érkeznek ingatlan-befektetők a bizalom hiánya miatt. A szakértők szerint ugyanis a most vásárolt ingatlant két-három évig tartanai, finanszírozni kell.

Kiss Ernő felhívta a figyelmet az illetéktörvény kedvező változására. Az áfával számított bekerülési ár 12,5 százaléka helyett a 2010. január elsejétől egymilliárd forint alatt 5, a fennmaradó hányad rész felett 2,5 százalék lesz az illeték mértéke, de ingatlanonként maximum 200 millió forint. Míg például egy 12 milliárd forint értékű ingatlan esetében eddig 1,5 milliárd forint volt az illeték, a jövő évtől 200 millióra csökken. A magas illeték miatt az ingatlan-befektetők eddig inkább projektcégeket vásároltak - mondta Kiss Ernő. Hozzáfűzte: 2007-ben közel kétmilliárd euró ingatlan tranzakció történt, döntően projektcégek vásárlásával.

Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!