2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mintegy 350 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2008-ban az idei évhez képest. Jövőre például nem kell majd a MÁV tőkeemelésére költeni, s feleannyi pénzt fog áldozni a tárca a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére.

Csökken a fejlesztendő utak száma

Az idei 960 milliárd forint helyett jövőre csak 605 milliárd forintot fordíthat kiadásokra a GKM a 2008. évi költségvetési törvényjavaslat szerint, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján dr. Kákosy Csaba.

A csökkenés három nagy területen végbemenő változásokból tevődik össze. Egyrészt jövőre nem lesz tőkeemelés a MÁV-nál, ami több mint százmilliárdos terhet vesz le a tárca válláról. (Idén 111,6 milliárd forintot költött e célra a minisztérium.) Másrészt jövőre a GKM-től a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez kerül az uniós források tervezése, ami mintegy 180 milliárddal csökkenti a tárca költségvetését.

Harmadrészt az idei 205 milliárd forint helyett jövőre mindössze 103,5 milliárd forint jut majd a gyorsforgalmi utak fejlesztésére. "Ennek oka, hogy sok ezzel kapcsolatos projekt az idei évben már kifutott, s így jövőre csökken a fejlesztendő utak száma” - magyarázta az mfor.hu kérdésére Kákosy. A 103 milliárd forintból elsősorban az M7-est, az MO-ást és az M6-ost fejlesztik jövőre.

Ami a további kiadásokat illeti, az idei 103 milliárd forint után jövőre 135 milliárd forintot fog a kabinet a személyszállítási szolgáltatások veszteségeinek kiegyenlítésére költeni. Ebből nyolc milliárdot kap majd a Volán, a többi a MÁV-hoz folyik majd be. Az útpénztár az idei 106 milliárd forint után 127 milliárd forinttal gazdálkodhat jövőre, az egységes, minden szolgáltatónál érvényes BKV-bérlet bevezetésének támogatására pedig 2,3 milliárd forint jut majd.

A kabinetfőnök szerint a GKM-nél az elmúlt években mintegy húsz százalékos létszámleépítést hajtottak végre, ami – a dologi kiadások lefaragásával együtt - hétmilliárd forintos megtakarítást jelentett a tárcának. Jövőre előreláthatólag már nem lesz szükség további elbocsátásokra.

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!