Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magyar kis- és középvállalkozások külpiaci tevékenységét a kormány több eszközzel is támogatja - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára kedden a Magyar Külgazdasági Szövetség közgyűlésén, Budapesten.

Ezek között említette az államtitkár a kereskedői házakat, a nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodásokat, az exportfinanszírozás segítését.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a kereskedői házakról szóló törvényt múlt év végén fogadta el a parlament, az idén január elején a cégbíróság bejegyezte a nemzeti kereskedőház Zrt.-t, amely létrehozza majd a viszonylati kereskedői házakat a világ különböző részén.

Az idén erre a célra a költségvetésben 3,1 milliárd forintot különítettek el - tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy tavaly magyar kereskedői ház nyílt magán kezdeményezésre Bakuban, az idén pedig a QUAESTOR cég alapít Moszkvában magyar kereskedői házat. Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a magyar állam hogyan tudna együttműködni velük a magyar kkv-k érdekében - tette hozzá.

Az államtitkár kijelentette: az idén Rijadban, Pekingben, Asztanában fog az állam kereskedői házat nyitni. Jövőre alapvetően a távol-keleti térséget célozzák meg, 2015-ben pedig Dél-Amerikában és Dél-Afrikában hoznak létre kereskedői házakat.

Beszámolt arról is, hogy a kormány elindította a stratégiai megállapodások megkötésének sorozatát a Magyarországon működő nemzetközi vállalatokkal. Ezek segítik a magyar kkv-k export tevékenységét is, mert a nagycégek lehetőséget adnak számukra a beszállítói láncukba való bekapcsolódásra és nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi hálózatukban is - hangsúlyozta.

A kormány célkitűzése, hogy az export támogatási, hitelezési rendszerét egyszerűbbé, aktívabbá és hatékonyabbá tegye - mutatott rá az államtitkár. Az Eximbank és a Mehib átkerült a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá, és a két intézménynél egységes vezetést valósítottak meg. Az új vezetés, intézmény azt a feladatot kapta, hogy az eddiginél bátrabb és aktívabb exporttámogatási politikát folytasson - jelentette ki.

A magyar cégek exporttevékenységének segítésében fontos szerepet játszik a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) is, amely tavaly 567 programot valósított meg, ebből 389 az exportfejlesztéshez kötődött. Ha a HITA támogatja az exportot, akkor 1 adófizetői forint 1 év alatt háromszorosan térül meg - mondta az államtitkár.

A közgyűlésen Szijjártó Péter kiemelte az is: Magyarországnak sikerült elérnie, hogy csökkenteni tudja az államadósságot, növeli a versenyképességét, és ezzel egy időben fenntartja stabilitást.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója a közgyűlésen felhívta a figyelmet arra, hogy az állam exportösztönző rendszere 2013-ban jelentősen bővült. Az együttműködő kereskedelmi banki hálózatukat pedig folyamatosan bővítik annak érdekében, hogy a kkv-k számára a szolgáltatás igénybe vételét szélesítsék.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.