Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Hosszú idő után nyereséges félévet zárt a Raiffeisen Bank, amely 1,8 milliárd forint profitot ért el 2015 első hat hónapjában.

Az egyik legnagyobb magyarországi bank, a Raiffeisen Bank fordulóponthoz érkezett a menedzsment szerint, a társaság ugyanis 1,8 milliárd forint nyereséggel zárta az első félévet. A bank vezetője, Heinz Wiedner szerint az eredmény alakulásában több tényező is szerepet játszott, így a csökkenő kockázati költségek, a Treasury jó teljesítménye, valamint az is, hogy nem került sor újabb kedvezőtlen hatású kormányzati intézkedések bevezetésére.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a bank tőkehelyzete jó, a tőkemegfelelőségi mutatója rendben van. Csökkent a nemteljesítő hitelek állománya is 408 milliárdról 295 milliárd forintra. A bank vezetője azt hangsúlyozta, hogy a kedvező folyamatok ellenére a jövőben szeretnék a bevételeket növelni, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy év/év alapon a bank operatív bevételei 22 százalékkal estek vissza, és 32,9 milliárd forintot tettek ki. Tovább folytatódott az a folyamat, hogy a kamatbevételek csökkennek és a díjbevételek növekednek. Az egyéb bevételek soron volt egyébként a bank eredménykimutatásában a legnagyobb fordulat, míg egy évvel korábban itt 32 milliárdos veszteség volt, addig most 4,2 milliárdos nyereség.

Ami a költség oldalt érinti, az idei évben bejelentett leépítések és fiókbezárások hatása is idén még nem jelentkezik, mivel ezeknek a lépéseknek most még számottevő költséghatása van. A bank április végén jelentette be, hogy 45 fiókot zárnak be és 67 fiók marad így.

Az idei évi kilátások még bizonytalanok, de kisebb plusz már most is elképzelhető. Jövőre viszont komoly fordulatot várnak, és Heinz Wiedner abban bízik, hogy 2016-ban már komolyabb nyereséget érhetnek el. Bizonytalanságot jelenthet, hogy előreláthatólag az OBA és a BEVA befizetéseket 12 millió euró befizetéssel számolnak jövőre, miközben idén nagyságrendileg 5 millió eurós költséggel jár mindez. Szóba került, hogy az autóhitelek forintosítása milyen hatással járhat a bank számaira. Heinz Wiedner szerint ez már nem lesz számukra nagyon súlyos terhet, hiszen a bank 1 millió eurós költséggel számol, ha ezt is végrehajtják.

A nemteljesítő hitelek összege 1 milliárd euró, vagyis közel 300 milliárd forint, a következő 18 hónapban ebből szeretnének 100 milliárd értékben leépíteni, ami érinti a lakossági és a vállalati szegmenst is. Összességében úgy vélik, hogy ez nem fogja negatívan érinteni a bank eredményeit.

A lakossági hitelek elszámolásának első szakasza határidőre befejeződött, 168 ezer devizaalapú szerződést érintett. A forinthitelek elszámolása jelenleg is zajlik, melyben 73 ezer szerződés volt érintett.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.