TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hosszú idő után nyereséges félévet zárt a Raiffeisen Bank, amely 1,8 milliárd forint profitot ért el 2015 első hat hónapjában.

Az egyik legnagyobb magyarországi bank, a Raiffeisen Bank fordulóponthoz érkezett a menedzsment szerint, a társaság ugyanis 1,8 milliárd forint nyereséggel zárta az első félévet. A bank vezetője, Heinz Wiedner szerint az eredmény alakulásában több tényező is szerepet játszott, így a csökkenő kockázati költségek, a Treasury jó teljesítménye, valamint az is, hogy nem került sor újabb kedvezőtlen hatású kormányzati intézkedések bevezetésére.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a bank tőkehelyzete jó, a tőkemegfelelőségi mutatója rendben van. Csökkent a nemteljesítő hitelek állománya is 408 milliárdról 295 milliárd forintra. A bank vezetője azt hangsúlyozta, hogy a kedvező folyamatok ellenére a jövőben szeretnék a bevételeket növelni, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy év/év alapon a bank operatív bevételei 22 százalékkal estek vissza, és 32,9 milliárd forintot tettek ki. Tovább folytatódott az a folyamat, hogy a kamatbevételek csökkennek és a díjbevételek növekednek. Az egyéb bevételek soron volt egyébként a bank eredménykimutatásában a legnagyobb fordulat, míg egy évvel korábban itt 32 milliárdos veszteség volt, addig most 4,2 milliárdos nyereség.

Ami a költség oldalt érinti, az idei évben bejelentett leépítések és fiókbezárások hatása is idén még nem jelentkezik, mivel ezeknek a lépéseknek most még számottevő költséghatása van. A bank április végén jelentette be, hogy 45 fiókot zárnak be és 67 fiók marad így.

Az idei évi kilátások még bizonytalanok, de kisebb plusz már most is elképzelhető. Jövőre viszont komoly fordulatot várnak, és Heinz Wiedner abban bízik, hogy 2016-ban már komolyabb nyereséget érhetnek el. Bizonytalanságot jelenthet, hogy előreláthatólag az OBA és a BEVA befizetéseket 12 millió euró befizetéssel számolnak jövőre, miközben idén nagyságrendileg 5 millió eurós költséggel jár mindez. Szóba került, hogy az autóhitelek forintosítása milyen hatással járhat a bank számaira. Heinz Wiedner szerint ez már nem lesz számukra nagyon súlyos terhet, hiszen a bank 1 millió eurós költséggel számol, ha ezt is végrehajtják.

A nemteljesítő hitelek összege 1 milliárd euró, vagyis közel 300 milliárd forint, a következő 18 hónapban ebből szeretnének 100 milliárd értékben leépíteni, ami érinti a lakossági és a vállalati szegmenst is. Összességében úgy vélik, hogy ez nem fogja negatívan érinteni a bank eredményeit.

A lakossági hitelek elszámolásának első szakasza határidőre befejeződött, 168 ezer devizaalapú szerződést érintett. A forinthitelek elszámolása jelenleg is zajlik, melyben 73 ezer szerződés volt érintett.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.