3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Távozik a magyar Siemens vezetője: Beke-Martos Gábor elnök-vezérigazgató, helyére "külső ember" kerül - tudta meg a Népszabadság. A több zűrös ügybe keveredett német cég nem cáfolta lap értesülését. A korrupciógyanúba került német anyavállalat felügyelőbizottságának elnöke tegnap mondott le.

Minden jel szerint maguk alá temetik a Siemens Magyarország Zrt.-t is érintő rendőrségi ügyek a társaság elnök-vezérigazgatóját, Beke-Martos Gábort is. A Népszabadság információi szerint a posztot hamarosan Szentkuti László, a szombathelyi Epcos Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója foglalja el. A lap megkeresésére Szentkuti úgy reagált: "Nem cáfolom a hírüket, ám még nincs végleges megoldás. Ahhoz, hogy egy részvénytársaság élén változás történjen, arról a közgyűlésnek kell döntenie, a napokban pedig - ismereteim szerint - a Siemensnél nem tartottak közgyűlést." A Siemens szóvivője azt mondta: nem tud arról, hogy a jelenlegi elnök-vezérigazgató távozna a társaságtól. Ezzel nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap értesülését.

A váltást indokolhatják a Budapestnek szállított Combino villamosokkal kapcsolatos korábbi problémák, és az, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda több ügyben is eljárást indított a cég ellen. Ezek közül az egyik az a vesztegetési botrány volt, amelyben a nyomozóhatóság a közelmúltban vádemelést is javasolt a Siemens egyik igazgatójával szemben. A hírek szerint ugyanis készpénzért és egyéb ajándékokért olyan információkat "vásárolt" a Honvédelmi Minisztérium dolgozóitól, amelyek segítségével a német hátterű cég kedvezőbb helyzetbe került egy laktanya-felújítási tenderen.

A másik ügyben egy számlagyár körül folyik nyomozás. E szerint fél tucat, hajléktalanok által "vezetett" társaság bocsátott ki összesen 1,5 milliárd forint értékben olyan számlát - többek közt a Siemensnek is -, amelynek kifizetése mögött nem volt valós teljesítés. (Ilyen módszerrel egy cég akár csúszópénzalapot is képezhet.) A harmadik, sikkasztási ügyben a BRFK nyomoz. Itt Farkas Imre, a Satelit TV tulajdonosának állítása szerint 2001-ben azzal a feltétellel kapott 1,351 milliárd forint támogatást a kereskedelmi csatorna az ipari óriástól, hogy cserébe 720 milliót "kölcsönadott" - vagyis viszszacsorgatott - a számára.

A hajléktalanügyet a hazai Siemens eddig érdemben nem kommentálta, míg a Satelit-ügyben azt közölte: pert fontolgat Farkas ellen, aki megsértette a társaság jó hírnevét.

A Népszabadság megállapításai szerint a magyar Siemens alighanem igyekszik minél hamarabb maga mögött tudni a zűrös múltat, erre utal az is, hogy - a vállalat szokásaival ellentétben - az új első számú vezető kívülről érkezik. Igaz, Szentkuti Lászlónak nem lesz teljesen ismeretlen a Siemens, mostani munkahelyének, az Epcosnak az anyavállalata ugyanis a Siemens Matsushita Components konszernből született meg - áll a Népszabadság cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!