2017. március 1. 19:47

Távozik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) éléről Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az új elnök Végh Richárd vezérigazgató lesz. Pár napja a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint Nagy Márton kapcsolata megromlott főnökével, az MNB elnökével, Matolcsy Györggyel. Nagy ezt akkor cáfolta.

A jegybank szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy kezdeményezi a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közgyűlésének összehívását, amelyen javaslatot tesz arra, hogy az igazgatóság új elnöke Végh Richárd legyen. Hozzátették, hogy  Végh Richárd változatlanul ellátja majd a vezérigazgatói posztot is. 
 
Az igazgatóság elnöki tisztét 2015. december 16-a óta Nagy Márton, az MNB alelnöke töltötte be március 1-ig. Vezetésével a nemzeti tulajdonba került BÉT megkezdte azoknak a feladatoknak a teljesítését, amelyeknek kiemelt célja volt a tőzsde fejlesztése. Az elmúlt évben olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nyomán már nincs szükség a tőzsde irányításában a közvetlen jegybank-alelnöki felügyeletre - olvasható az MNB közleményében.
 
Nagy Márton távozik 
 
A Magyar Nemzeti Bank tulajdonosként változatlanul kiemelt stratégiai célnak tartja, hogy a BÉT átalakítását és fejlesztését követően is nemzeti tulajdonban maradjon. Ennek eredményeként egy egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszer jöhet létre az országban, ez pedig hatékonyabb módon szolgálja a gazdasági növekedést - áll a közleményben.
 
Végh Richárd 2004 és 2013 között különböző pozíciókban a Budapesti Értéktőzsde üzletpolitikai igazgatóságán dolgozott, 2013 novemberétől az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója, 2015 decemberétől a BÉT igazgatóságának tagja, 2016. január 1-től vezérigazgatója. 213 óta a Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatóságágának is tagja.

 A változás okairól egy mai interjúban az új elnök is beszélt. Végh Richárd ugyanazt mondta, amit a jegybanki közlemény: a fő tulajdonos MNB napi szintű részvételére a tőzsde élén már nincs szükség. Ennek megfelelően Nagy Márton tervezetten lemondott a BÉT elnöki posztjáról. A lefektetett stratégiai irányok ugyanakkor nem változnak és az MNB támogatására továbbra is számíthatnak.
 
A 24.hu ugyanakkor két napja arról írt, hogy a korábban Matolcsy jobbkezének számító Nagy kegyvesztett lett az elnöknél, és bár korábban szuperlatívuszokban beszéltek róla, őt tartván a jegybank szakmai irányítójának, mára ez a státusza erősen megingott. 
 
A bizalomvesztés már akkor megkezdődött a 24.hu szerint, amikor Nagy 2016 márciusában kiszállt az egyik jegybanki alapítványból, és ezt nem is titkolta a nyilvánosság előtt. 
 
A nehéz helyzetbe került bankokat rendbe tevő úgynevezett szanálási hatóságot kiszedték alóla, aztán az olyan stratégiai kérdések megvitatásában is a korábbiakhoz képest kevésbé támaszkodtak rá, mint a 2016 nyarán magánkézbe adott, de Matolcsy bizalmi emberének számító Balog Ádám által vezetett MKB Bank.

A jegybankban kész tényként kezelik, hogy egy másik fontos területet, a bankrendszer stabilitásával foglalkozó úgynevezett makroprudenciális területet is elveszik Nagytól, és inog a tőzsdeelnöki pozíciója is - írta hétfőn a 24.hu. 
 
Mától már nem is Nagy Márton a BÉT elnöke, noha két napja a jegybank közleményében is azt írta, Matolcsy bizalma töretlen iránta. Ezzel szemben a mostani nyilakozat és közlemény szerint a váltás tervezett volt.
 
MTI-mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.