<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Távozik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) éléről Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az új elnök Végh Richárd vezérigazgató lesz. Pár napja a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint Nagy Márton kapcsolata megromlott főnökével, az MNB elnökével, Matolcsy Györggyel. Nagy ezt akkor cáfolta.

A jegybank szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy kezdeményezi a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közgyűlésének összehívását, amelyen javaslatot tesz arra, hogy az igazgatóság új elnöke Végh Richárd legyen. Hozzátették, hogy  Végh Richárd változatlanul ellátja majd a vezérigazgatói posztot is. 
 
Az igazgatóság elnöki tisztét 2015. december 16-a óta Nagy Márton, az MNB alelnöke töltötte be március 1-ig. Vezetésével a nemzeti tulajdonba került BÉT megkezdte azoknak a feladatoknak a teljesítését, amelyeknek kiemelt célja volt a tőzsde fejlesztése. Az elmúlt évben olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nyomán már nincs szükség a tőzsde irányításában a közvetlen jegybank-alelnöki felügyeletre - olvasható az MNB közleményében.
 
Nagy Márton távozik 
 
A Magyar Nemzeti Bank tulajdonosként változatlanul kiemelt stratégiai célnak tartja, hogy a BÉT átalakítását és fejlesztését követően is nemzeti tulajdonban maradjon. Ennek eredményeként egy egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszer jöhet létre az országban, ez pedig hatékonyabb módon szolgálja a gazdasági növekedést - áll a közleményben.
 
Végh Richárd 2004 és 2013 között különböző pozíciókban a Budapesti Értéktőzsde üzletpolitikai igazgatóságán dolgozott, 2013 novemberétől az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója, 2015 decemberétől a BÉT igazgatóságának tagja, 2016. január 1-től vezérigazgatója. 213 óta a Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatóságágának is tagja.

 A változás okairól egy mai interjúban az új elnök is beszélt. Végh Richárd ugyanazt mondta, amit a jegybanki közlemény: a fő tulajdonos MNB napi szintű részvételére a tőzsde élén már nincs szükség. Ennek megfelelően Nagy Márton tervezetten lemondott a BÉT elnöki posztjáról. A lefektetett stratégiai irányok ugyanakkor nem változnak és az MNB támogatására továbbra is számíthatnak.
 
A 24.hu ugyanakkor két napja arról írt, hogy a korábban Matolcsy jobbkezének számító Nagy kegyvesztett lett az elnöknél, és bár korábban szuperlatívuszokban beszéltek róla, őt tartván a jegybank szakmai irányítójának, mára ez a státusza erősen megingott. 
 
A bizalomvesztés már akkor megkezdődött a 24.hu szerint, amikor Nagy 2016 márciusában kiszállt az egyik jegybanki alapítványból, és ezt nem is titkolta a nyilvánosság előtt. 
 
A nehéz helyzetbe került bankokat rendbe tevő úgynevezett szanálási hatóságot kiszedték alóla, aztán az olyan stratégiai kérdések megvitatásában is a korábbiakhoz képest kevésbé támaszkodtak rá, mint a 2016 nyarán magánkézbe adott, de Matolcsy bizalmi emberének számító Balog Ádám által vezetett MKB Bank.

A jegybankban kész tényként kezelik, hogy egy másik fontos területet, a bankrendszer stabilitásával foglalkozó úgynevezett makroprudenciális területet is elveszik Nagytól, és inog a tőzsdeelnöki pozíciója is - írta hétfőn a 24.hu. 
 
Mától már nem is Nagy Márton a BÉT elnöke, noha két napja a jegybank közleményében is azt írta, Matolcsy bizalma töretlen iránta. Ezzel szemben a mostani nyilakozat és közlemény szerint a váltás tervezett volt.
 
MTI-mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.