2001. május 21. 11:00

Idén is elkészült az országok e-üzletre való felkészülését értékelő e-readiness rangsor. A tovább finomított módszerek pontosabbá tették az értékelést, csodára viszont továbbra is csak azok számíthatnak, akik alaposan rászolgáltak.

Idén is elkészült az országok e-üzletre való felkészülését értékelő e-readiness rangsor. A tovább finomított módszerek pontosabbá tették az értékelést, csodára viszont továbbra is csak azok számíthatnak, akik alaposan rászolgáltak.

Egyes várakozások ellenére a Nasdaq eseményei és a dot-com vállalkozások gyengélkedése sem állította meg a globális e-business növekedését. Nemcsak a hosszútávra tervező vállalatok egyre-másra állnak elő e-business kezdeményezéseikkel - elsősorban a költég csökkentést célzó megoldásokkal - de több ország kormányának terveiben is kiemelt szerepet kapnak az internetnek (is) köszönhető globális piacok.

Az e-readiness rangsor a listát összeállító Economist Intelligence Unit és a Pyramid Research szándékai szerint azt tükrözi, hogy az adott ország gazdasági környezete mennyire kedvez az internet-alapú üzleti kezdeményezéseknek. Mindezt a telekommunikációs infrastruktúra fejlettségétől a hitelkártyás tranzakciók biztonságán át a lakosság számítógépes műveltségéig számos tényezőt alakítja. A követelmények hosszú listáját kell teljesíteni azoknak az országoknak, melyek utol szeretnék érni az elmúlt években látványos eredményeket elér Egyesült Államokat.

Az egy évvel ezelőtti első megjelenés óta sokat finomodtak az e-readiness lista készítésének módszerei. A friss rangsor hat kategóriában elvégzett, egyenként súlyozott vizsgálat alapján készült.

A behálózottság (connectivity) 30 százalékkal esett latba, hiszen megfelelő infrastruktúra nélkül nem létezhet e-gazdaság.

Az üzleti környezet, az általános üzleti klíma (20 százalék) vizsgálata az EIU egyik alaptevékenysége. Ennek során 70 olyan mutatót vesznek figyelembe, mint a gazdaság ereje, a politikai stabilitás, a jogi szabályozottság kérdése, az adózási rendszer, vagy a befektetésekkel kapcsolatban tanúsított magatartás.

Az e-kereskedelem elfogadottságának (20 százalék) vizsgálata a fizetési és logisztikai háttér elemzésén alapul.

A törvényi, szabályozási környezet 15 százalékkal esik latba. A megfelelő feltételek megléte, vagy hiánya segíti, vagy nehezíti az elektronikus kereskedelem fejlődését.

Az e-üzlet nem létezhet légüres térben. A támogató e-szolgáltatások (portálok, web hosting, ASP stb.)10 százalékos súlya is jól tükrözi ezt.

A társadalmi és kulturális infrastruktúra szerepét a rangsor készítői 5 százalékban határozták meg.


Economist Intelligence Unit/Pyramid Research e-readiness rangsor