<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megint elcsábítottak egy felsővezetőt a Colas csoporttól. Ezúttal az építőiparban rohamtempóban bővülő Mészáros és Mészáros Kft. vitt el egy ismert szakembert, vélhetően egyre szaporodó munkáinak még simább lebonyolítása érdekében. 

A cégnyilvántartási adatok szerint a közelmúltban a Colas-csoporttól igazolt cégvezetőt a több állami nagy megrendelésen megerősödő Mészáros és Mészáros Kft. Görbedi László érkezik a kft-hez, aki vezérigazgatóként dolgozott a most hátrahagyott cégnél, a Colas Alterránál.

A közelmúltban egy másik ismert vezetőt is "elveszített" a Colas: Sokorai Istvánt, aki az egykori Arcadomtól ment át a külföldi cégcsoporthoz és ott 10 évig első számú vezető volt. Éppen egy éve jelentették be, hogy a NER legbelsőbb köreihez tartozó Bayer Constructnál lett ingatlanfejlesztési vezető, rá bízták az újonan megalapított Bayer Property céget. 

Az építőipar egyre több részén jutnak nagy megrendelésekhez  Mészáros Lőrinc érdekeltségei (fotó: pixabay.com)Az építőipar egyre több részén jutnak nagy megrendelésekhez Mészáros Lőrinc érdekeltségei (fotó: pixabay.com)

A Colas és a Mészáros és Mészáros teljesítményét nézve egyértelmű, hogy a hazai építőipar két fontos szereplőjéről van szó, de piaci pozícióik kiépítéséhez, megerősítéséhez eltérő eszközökre és kapcsolatrendszerre volt szükségük.

Mára egyenrangú felek lettek az építőiparban, sőt: a Mészáros és Mészáros Kft. forgalmát a Colas-csoport érintett tagjai együttesen tudják nagyjából produkálni. A kft. egyébként nem csupán önerőből gyarapítja gyors ütemben bevételeit, hanem azért is, mert a Mészáros Lőrinchez köthető egyéb építőipari érdekeltségek - egy-egy részfeladat elvégzésekor - nem egyszer alvállalkozóként foglalkoztatják. 

Vélhetően a gyorsabb fejlődés is vonzhatta Görbedi Lászlót, hiszen korábbi foglalkoztatója, a Colas Alterra 2019-ben (az utolsó lezárt évben, a 2020-as beszámolók mostanában kerülnek fel a netre - a szerk.) csak valamivel több, mint 21,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított, miközben ugyanebben az időben a Mészáros és Mészáros Kft. 87,3 milliárdot. De még az Alterra anyacége, a francia hátterű Colas Hungária 22,2 milliárdos forgalma is elenyésző a Mészáros féle építőipari cég értékesítési bevételéhez képest. Pedig a franciák még 1991-ben léptek be a magyar piacra, míg Mészáros cégét 2001-ben alapították. 

Ha a teljes Colas-csoportot nézzük, akkor az alábbi ábrán jól játható, hogy erős a bevétel hullámzása, az elmúlt évtizedben 40 és 90 milliárd forint közötti ingázás volt, csak az utóbbi két esztendőben tudtak 100 milliárd forint felé futni.

Arról természetesen nincs szó, hogy a mostani vezetői igazolások meggyengítették volna a Colast, a csoport továbbra is sok útépítési és más infrastrukturális projektet visz. Egyebek mellett a BMW debreceni gyárához közeli autópályacsomópont építésénél is vezető szererephez jutott. Akárcsak az új M4-es autóút szolnoki Tisza-híddal együtt épülő szakaszánál. Mindkét helyen a szintén NER-kompatibilis Duna Aszfalt a partnere. A Colas csoport elnök-vezérigazgatója, Zsiga György tavaly márciusban érkezett a holdinghoz az Egri Útépítőtől.

Görbedi László régi motorosnak számít az ágazatban és a Colasnál is sok évet lehúzott: 2005-ben még vállalkozási főmérnökként kezdett, majd egészen a vezérigazgatói székig vitte a Colas Alterránál. Úgy nyolc éve volt egy érdekes nyilatkozata saját vállalati lapjuknak. Azt mondta, hogy a szennyvíztisztítók építése már nem akkora biznisz, mint azt megelőzően, mert országosan kiépült ez a fajta infrastruktúra. Az egyéb üzletágak felfuttatása mellett a Colas Alterrának vissza kellene térnie két jól bevált bizniszéhez, az ivóvízellátás javításához és a hulladékkezeléshez.

Nos, új munkahelyén most mindkettőre lesz módja, a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó cégeknél ilyen munkák is bőséggel soron vannak. A hulladékkezelési és hulladékkereskedelmi megbízások elnyeréséért egyik új szerzeménye, az egy éve kinézett, majd nem sokkal utána megszerzett Envirotis Holding Zrt. indult és ért célba. A 24.hu szerint két nagy állami megrendelés is beesett idén áprilisban, sok milliárd forintos értékben.  

A Mészáros és Mészáros Kft. Észak-és Kelet-Magyarországon, valamint Kelet-Dunántúlon több kistelepülésen is végez vízügyi projekteket. Sopron térségében a Fertő-tavi vizi telepen szennyvíztisztító, kikötő, móló és partfal épült illetve épül, mintegy 10 milliárd forintos beruházással. A Mosoni-Dunán a vízszint helyreállítását célzó hatalmas infrastrukturális projekt fűződik a kft-hez, ott most jutottak túl a munkák középső szakaszán. 

Ezen kívül jó egy éve külön céget hoztak létre Mészárosék egy leendő Észak-Magyarországi Gazdasági Övezet fejlesztéséhez, amit még Palkovics László miniszter vázolt. Nyilvánvaló, hogy a térség felemeléséhez nagyszabású közmű és infrastrukturális beruházás sorozatra lesz szükség, ennek egy részéhez uniós források is érkezhetnek, amiket még időben szeretne saját ernyője alá vonni a Mészáros csoport.

Görbedi László érkezése azonban azért is fontos lehet, mert a Mészáros Lőrinchez köthető cégek az elmúlt időszakban kettőzött erővel haladtak az energetikai szektorban és újabb megbízások elnyeréséhez is jól jön a kapcsolatrendszere, tapasztalata. Az említett észak-magyarországi óriási övezet szempontjából fontos fejlemény, hogy a közvetve Mészáros Lőrinc által felügyelt Opus Global Nyrt. legutóbbi két nagybevásárlást is végrehajtott: megszerezte a Titász és a Tigáz többségi tulajdonát. A közműszolgáltatók infrastrukturális hátterének fejlesztése hosszú távra jó üzlet lehet. 

Pakson, az atomerőmű projektjénél ugyancsak szerephez jutottak Mészárosék. Egyrészt elvégezhetik a fontos bekötőút bővítését (2,5 milliárd forintos projekt), másrészt "rájuk bízták" az úgynevezett Tartalék Vezetési Pont kiépítését, ez egy hatalmas, földrengésálló épület lesz. Ezen kívül ők építhetik a kiégett nukleáris kazetták tárolására szánt óriási beton monstrumot is.      

Azt nem lehet állítani, hogy a felek ne ismerték volna korábban egymást, legalábbis egymás munkáit. A Colas és a Mészáros és Mészáros Kft. ugyanis több magyarországi közbeszerzési eljárásban indult konzorciumban. A Közbeszerzési Hatóság oldala szerint ilyen tender volt az NKM Földgázhálózati Kft. 2018-as kiírása gázhálózat rekonstrukcióra, 4,4 milliárd forintért.

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyarok egyike a különböző kiadványok szerint. Legutóbb, néhány napja Lázár János mondott róla véleményt a lapunknak adott nagyinterjúban, kifejtve, hogy sokkal több hozzá hasonló vállalkozóra lenne szükség, mert a kormány célja, hogy a nemzeti erőforrások nemzeti kézben legyenek.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.