<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Már papírja is van arról Rahimkulov Ruszlannak, hogy napelemes kiserőműve alkalmas megújuló energiaforrásból származó villamosenergia termelésére. Más hazai szereplők is szívesen üzletelnek az állammal.

Kicsi, de nagyon fontos adminisztratív sikert könyvelhetett el Rahimkulov Ruszlan, akiről a g7.hu a napokban írta meg, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere, ha nem a leggazdagabb. A magyar állampolgársággal is rendelkező orosz üzletember az egyik tulajdonosa ugyanis a SOLARGATE Kft.-nek és a Csillagkert Management Kft.-nek, amelyek megszerezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) erőműegység minősítését három napelemes kiserőműhöz - derül ki a hivatal december 7-én publikált határozatából.

A jövő nagy üzlete Fotó: PixabayA jövő nagy üzlete Fotó: Pixabay

A minősítés megszerzése annak a feltétele, hogy a termelő a későbbiekben származási garanciát kaphasson az általa megtermelt és a közcélú, állami hálózatba betáplált villamos energia után. A származási garancia pedig egy értékesíthető, forgalomképes, elektronikus tanúsítvány, okirat, amely igazolja a felhasználó felé, hogy az adott termelőegységben előállított áram meghatározott mennyisége megújuló energiaforrásból, vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik.

Már működő napelemes kiserőművekhez kaptuk meg a minősítést. Később eldöntjük, hogy mit tudunk belőle kihozni. A származási garancia megszerzéséhez volt rá szükségünk

- mondta lapunknak Gaál Tibor, aki a Solargate és a Csillagkert Management ügyvezetője is és Rahimkulov Ruszlan mellett a másik tulajdonos. A kiserűművek Mórahalmon, Mányon és Balatonlellén találhatók. 

Egyelőre a Solargate számai a biztatóbbak, hiszen 153 millió forintos forgalom mellett már 6,5 millió forintos nyereséggel zártak, miközben a kötelezettségeik közel 1,5 milliárd forint. Míg a Csillagkert egyelőre 76 millió forintos forgalom mellett 19 millió forintos veszteséget hozott össze, és a kötelezettségek itt is elérik az 1,2 milliárd forintot.

Kicsoda Rahimkulov Ruszlan?

Lapunk is írt arról idén júliusban, hogy a Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. elhatározta a társaság szétválását. Eszerint a Kafijatból kiválik az MGTR Alliance Kft. A Kafijatot 2007 februárjában alapította, 5,85 milliárd forinttal, az orosz Megdet Rahimkulov és két fia, Ruszlan és Timur. Az édesapa 2008-as hazatelepüléséig volt a néhai Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) tulajdonosa és első embere. A Kafijat alaptőkéjét 2008 áprilisáig 98,45 milliárd forintra emelték, akkor azonban 10,45 milliárdra szállították le - ez egybeesett azzal, hogy az édesapa visszament Oroszországba, vélhetően nem üres kézzel. Két fia viszont Magyarországon maradt, a Kafijat részesedésén pedig szó szerint testvériesen megosztoztak.

A vállalat neve évek óta szerepel az OTP legnagyobb részvényesei között. A cégnek jelenleg is több mint 7 százalékos részesedése van a bankcsoportban. A g7.hu cikke szerint az OTP-pakettjük tavaly év végén közel 300 milliárd forintot ért, míg a Mol-részvényeik további bő 80 milliárdot. A Kafijat adózott eredménye tavaly 31 milliárd forint volt, de osztalékot nem vettek ki.

Ambiciózus szereplők

Szintén megkapta az erőműegység minősítést a Hudos Energia Kft., amely a 2017-ben alapított Electron Holding Zrt.-n keresztül Szücs Ádám többségi tulajdonában van. Eddig többek között Tapolcán, Szabadszálláson, Ikerváron és Medgyesegyházon hoztak létre telepet, összesen 23 megawatt (MW) teljesítménnyel és 42,4 hektáron. A komáromi székhelyű holding igazán szépen gyarapszik: 2018-ban 212 millió forint, 2019-ben viszont 2,7 milliárd forint árbevétele volt, amiből 1,3 milliárd forint profit jött össze.

A cég megtetszett a Pénzügyminisztériumnak is. Egymilliárd forintot fektetett ugyanis novemberben az Electron Holding Zrt.-be a Széchenyi Alapok. Az állami tőkebefektető pedig a Pénzügyminisztérium joggyakorlása alá tartozik. Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója novemberi közleményben úgy fogalmazott: örömmel állnak a hazai energetikai piac olyan ambiciózus szereplői mellé, mint az Electron Holding, amelyek fejlesztéseikkel új lehetőségeket teremtenek a zöldgazdaságban, miközben hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.

Az Electron Holding az önkormányzatokkal is remek kapcsolatot ápol, hiszen például a Csongrád-Csanád megyei Magyarcsanád képviselő-testülete októberben zárt ülésen adta meg tulajdonosi hozzájárulását a cég által a község közigazgatási területén, összesen 1,2 hektárnyi földterületen épített napelempark működéséhez. A Komárom-Esztergom megyei Kesztölc pedig tavaly februárban adott el a társaságnak több ingatlant.

Az Electron Holding Zrt. amúgy az Eurotrade Kft. cégcsoport tagja, ahol Szücs Attila a többségi tulajdonos.

A tulajdonosi kör 25 éve változatlan, magyar magánszemélyek, akik a rendszerváltás után lehetőségeket láttak a haszongépjármű- és alkatrész forgalmazás területén. Kezdetekben kizárólag a cseh és szlovák haszongépjármű- ipar termékeit kínáltuk a hazai piacon

- szól az Eurotrade bemutatkozása. Ma is jól megy a cégnek, hiszen 2019-ben 12,3 milliárd forint bevétel mellett 505 millió forint profitnak örülhettek. A júniusi taggyűlésen pedig 300 millió forint osztalék kifizetéséről döntöttek. Ma már szintén napelemparkkal is foglalkoznak, például Környe határában tavaly októberben adták át a nyolchektáros napelemparkot, amelyet 1,6 milliárd forintból hoztak létre. Szücs Attila, a vállalkozás ügyvezetője akkor az MTI tudósítása szerint arról beszélt, a társaságnak 20 éves áramátvételi szerződése van az állami Mavir Zrt.-vel, és arra számítanak, hogy a beruházás nyolc-kilenc év alatt térül meg.

A napelempark évente 6400 megawattóra áramot termel, ami megfelel kétezer átlagos magyar háztartás villamosenergia-igényének. A fejlesztést harminc százalékban saját erőből hajtották végre, valamint a Takarékbank tízéves futamidejű hitelének segítségével. Az Eurotrade a szintén állami Volánbusz Zrt.-vel is remek kapcsolatot ápol, hiszen a két cég november közepén írt alá szerződést egy 153 millió forintba kerülő elektromos autóbuszról, ami Komárom és Komárno között fog közlekedni.

Azt is lapunk írta meg, hogy a klímavédelem ügye a kormányközeli vállalkozóknak is fontos lehet, ugyanis egymás között is adják-veszik a napelemparkos cégeket. Például a Nexteen Zrt. lett a Tatooine Solarpark Kft. tulajdonosa. Az eladó itt Adnan Polat török üzletember érdekeltsége, míg a vevő Sájer Gábor, aki kapcsolatba hozható Tiborcz Istvánnal, ugyanis ő volt a vezérigazgatója az egykor Tiborcz-tulajdonú, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által gyanúsnak vélt Elios Zrt.-nek 2016 elejéig. A mozgolódás hátterében az állhat, hogy a következő évek nagy üzlete a napelemekkel termelt villamosenergia lehet, amit az állami tulajdonban lévő MAVIR Zrt. vesz át.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.