Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Már papírja is van arról Rahimkulov Ruszlannak, hogy napelemes kiserőműve alkalmas megújuló energiaforrásból származó villamosenergia termelésére. Más hazai szereplők is szívesen üzletelnek az állammal.

Kicsi, de nagyon fontos adminisztratív sikert könyvelhetett el Rahimkulov Ruszlan, akiről a g7.hu a napokban írta meg, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere, ha nem a leggazdagabb. A magyar állampolgársággal is rendelkező orosz üzletember az egyik tulajdonosa ugyanis a SOLARGATE Kft.-nek és a Csillagkert Management Kft.-nek, amelyek megszerezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) erőműegység minősítését három napelemes kiserőműhöz - derül ki a hivatal december 7-én publikált határozatából.

A jövő nagy üzlete Fotó: Pixabay
A jövő nagy üzlete Fotó: Pixabay

A minősítés megszerzése annak a feltétele, hogy a termelő a későbbiekben származási garanciát kaphasson az általa megtermelt és a közcélú, állami hálózatba betáplált villamos energia után. A származási garancia pedig egy értékesíthető, forgalomképes, elektronikus tanúsítvány, okirat, amely igazolja a felhasználó felé, hogy az adott termelőegységben előállított áram meghatározott mennyisége megújuló energiaforrásból, vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik.

Már működő napelemes kiserőművekhez kaptuk meg a minősítést. Később eldöntjük, hogy mit tudunk belőle kihozni. A származási garancia megszerzéséhez volt rá szükségünk

- mondta lapunknak Gaál Tibor, aki a Solargate és a Csillagkert Management ügyvezetője is és Rahimkulov Ruszlan mellett a másik tulajdonos. A kiserűművek Mórahalmon, Mányon és Balatonlellén találhatók. 

Egyelőre a Solargate számai a biztatóbbak, hiszen 153 millió forintos forgalom mellett már 6,5 millió forintos nyereséggel zártak, miközben a kötelezettségeik közel 1,5 milliárd forint. Míg a Csillagkert egyelőre 76 millió forintos forgalom mellett 19 millió forintos veszteséget hozott össze, és a kötelezettségek itt is elérik az 1,2 milliárd forintot.

Kicsoda Rahimkulov Ruszlan?

Lapunk is írt arról idén júliusban, hogy a Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. elhatározta a társaság szétválását. Eszerint a Kafijatból kiválik az MGTR Alliance Kft. A Kafijatot 2007 februárjában alapította, 5,85 milliárd forinttal, az orosz Megdet Rahimkulov és két fia, Ruszlan és Timur.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.
Email-címe megadása után választhat előfizetői csomagjaink közül.

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.