4p

A munkaruha kiválasztásának a biztonságot kell elsősorban szem előtt tartania, de néhány tanáccsal a praktikusságot és a kényelmet is garantálhatjuk.

A munkaruha kiválasztásának szempontjai

A munkaruha kiválasztása elsősorban a munkáltató feladata. Szempontjait pedig legfőképp a szabványok, elvárások és a munkavédelmi előírások határozzák meg. A biztonság elsődleges annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a baleseteket és károkat, legyen az akár személyi, akár munkakörnyezeti vagy anyagi. Éppen ezért a tökéletes munkakörnyezet megteremtése után kerül sor a munkaruha kiválasztására is. Nézzük, milyen előírásokat, szempontokat érdemes ehhez figyelembe venni.

A munkaruha biztonságot nyújt, kényelmes és praktikus, emellett pedig reklámfelületként is szolgál. A cég logója, az arculat is rákerül, hiszen maga a munkavállaló válik ezáltal a cég arcává. Azzal, ahogy a munkavállaló viselkedik, beszél az ügyfelekkel, kiszolgálja a vevőket, a céget is minősíti. Emiatt fontos, hogy a megfelelő szakemberek kiválasztása megtörténjen.

A munkaruha tehát branding célokat is szolgál, de mégis a legfontosabb, hogy kényelmes és praktikus is legyen egyben. Ennek eléréséhez az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

Kültér vagy beltér

A kültéri munkaruha teljesen más funkciókkal bír, mint a beltéri. A kültéri munkaruha esetén, főleg, ha az esős vagy téli időre vonatkozik, akkor a melegen tartás és a víz-lepergető hatás érvényesül. Ebben az esetben ugyanis az egész napos hideg időben történő munkavégzés miatt még sérülékenyebbek a kollégák és még jobban szükséges a kényelemre és a komfortérzetre odafigyelni. Téli időben vastagon bélelt, vízhatlan és szél ellen is védő munkaruhára van szükség. Ennek egyik legjobb módja, ha polyester keverékű ruhát választunk.

Téli idő esetén szükség van munkakabátra, pulóverre, kesztyűre, sálra, sapkára, pólóra, munkanadrágra és bakancsra. A bakancs szintén legyen vízhatlan és lehetőleg vastag talppal és talpbetéttel is rendelkezzen a kényelem miatt. Ezek mellett a védőszemüveg, hegesztő nadrág, különböző munkavédelmi szemüvegek és akár aláöltözet is jól jöhet. Ebben az esetben pedig szükség lehet láthatósági mellényre is, hiszen a munkatársak sok esetben sötétben közlekednek már!

 Melegebb, tavaszi vagy nyári időben nagyobb hangsúlyt kapnak a kantáros nadrágok és a zárt de vékonyabb cipők. Igazán jó választás lehet még az overál is, ha fontos, hogy a munka során a szakember teljes testét fedje a ruha. 

Mi a munkaruha funkciója?

Szakmánként változik az, hogy milyen funkciója van a munkaruhának. Tűzálló, lángálló és hőálló legyen, vagy inkább a savak, vegyszerek, kemikáliák azok, amelyektől védenie kell viselőjét? Ezeket a munkavédelmi szabályzat is előírja, de fontos, hogy átgondoljuk, milyen biztonsági kockázat érheti még a kollégát!

Női vagy férfi kollégákat keresünk?

A női és férfi munkaruházat meglehetősen eltérő. Előbbiek szabása, színe ugyanis teljesen más, hiszen a karcsúbb derékra vannak szabva. Ha azonban szeretnénk egységes megjelenést biztosítani, akkor léteznek uniszex fazonok is, így azokkal biztosan nem lőhetünk mellé!

Mennyire legyen könnyen mosható, tisztítható?

 A mosás és tisztítás alapfeltétel, hiszen a komfortérzetet és a biztonságot is rontja, ha a munkatársak koszosak, és kifejezetten negatív benyomást tesz a vendégekre is. Legyen szó vendéglátásról vagy laborról, a tisztaság elengedhetetlen. A legjobb anyagválasztás általában a pamut, de a polyester és ezek keveréke is jó megoldás a legtöbb munkaruházatot illetően. Természetesen a speciális munkaruhák esetén, mint amilyen a hőálló munkaruha, más anyagok vannak használatban.

Akárhogy is döntünk, nagyon fontos, hogy mindig frissen mosott ruhákat tudjanak hordani a munkavállalók, így naponta cserélniük szükséges azt. Ehhez biztosít az Elis teljes körű szolgáltatást: az egyedi igényfelmérés és méretvétel után olyan munkaruhákat biztosít, amelyeknek vállalja a mosását, tisztítását és a javítását is. Mindezt pedig úgy, hogy ezek gyakorisága a szerződésben foglalt és a MyElis applikáción keresztül nyomon követhető!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!