TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 9. 14:50

Bő egy évtizede Magyarország számít az első számú célpontnak a fogászati ellátás miatt útnak induló nyugat-európaiak körében. Noha az átlagmagyar azért panaszkodik, merthogy a fogászati magánrendelők túl drágák, nyugati szemmel nézve azonban még a repülőjegy árát is megéri, hogy itt végezzék el a szükséges kezeléseket. A tendenciák azonban változóban vannak. 

Ha egy Angliában élő, közepes jövedelmű, 50-es úrnak 4 implantátumon nyugvó, ún. all-on-4 fogpótlásra van szüksége, az magyar pénzre átszámítva több mint 4 és fél millió forintba kerülne egy szigethoni magánklinikán.

Bár odakint is létezik a társadalombiztosítás által támogatott fogászat, sokan bizalmatlanok az ott nyújtott fogászati ellátás minősége iránt. Így maradna a magánpraxis, ám ezek az árak még kinti mércével mérve is nagyon magasak.

Fotó: uniklinik.hu

Érthető, hogy a példában említett úr inkább fontolóra veszi azt a lehetőséget, hogy kiválaszt egy szimpatikus – vagy mások által már megjárt és ajánlott – budapesti fogászati klinikát, és összeadja a repülőjegy, a szállodai szoba és a kezelés árát. Ezután pedig minden bizonnyal úgy dönt, hogy belevág, és eggyel növeli a magyarországi fogturizmus résztvevőinek számát.

Implantáció, gyökérkezelés, fogpótlások

A legnépszerűbb kezelések, érthető módon, a drágának számító fogimplantátum behelyzezések és a komolyabb gyökérkezelések, például a mikroszkópban végzett endodoncia. A fogpótlások hagyományos fajtái is népszerűek: két- és háromtagú hidak, körhidak állnak a lista élén. Az implantáció sajátossága, hogy a beültetés után jó 3-6 hónap kell a műgyökerek becsontosodásához, így legalább kétszer kell repülőre szállni. Létezik azonnali módszer is (a műgyökér beültetésével egy időben kerül az implantátumra a felépítmény), ám ez viszonylag ritka eset.

A gyökérkezelések sem egy ülésben zajlanak le. A legtöbbször legalább 1 hétnek el kell telnie két kezelés között, hogy a kezelőorvos megbizonyosodjon arról, hogy sikerült a gyulladást végleg megszüntetni. Szerencsés esetben ez 1 hét alatt valóban megtörténik, de nem ritka, hogy 2-3 hétbe is beletelik, mire a gyökérkezelés befejeződik. Ezt azonban egy vérbeli fogturista arra használja ki, hogy összekösse a kellemeset a hasznossal, és jobban megismerje Magyarországot. Mire véget ér a kezelés, bejárta a fővárost, vagy körbeutazta a környéket, és kellemes élményekkel is gazdagodott.

A profi fogászatok éppen ezért arra is odafigyelnek, hogy érdekes vagy izgalmas programokat tudjanak ajánlani külföldi pácienseiknek. Jó kapcsolatokat ápolnak a szállodákkal és idegenvezetőkkel, sőt, külön páciens-koordinátort bocsátanak pácienseik rendelkezésére, hogy minden kérésüknek eleget tudjanak tenni, vagy legalábbis utánajárjanak a lehetőségeknek, és még feledhetetlenebbé tegyék az itt-tartózkodásukat.

Magyarországon az orvosi turizmus gyakorlatilag egyenlő a fogturizmussal

Ha egész Európát vesszük, Budapest mintegy 40 százalékos részesedést mondhat magáénak az egész kontinensre kiterjedő fogturizmusból. Ezért jogos a címben említett „fogászati főváros” státusz, noha a magyar hegemóniát egyre inkább fenyegetik az állami támogatást is élvező lengyel, román, bolgár és török fogászati klinikák.További érdekesség, hogy azok közül, akik valamilyen orvosi szolgáltatás miatt utaznak Magyarországba, 10-ből 9-en fogászati ellátásra jönnek, így hazánkban az orvosi turizmus és a fogturizmus egyelőre szinte ugyanazt jelenti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.