2019. április 30. 13:29

Az már nem is meglepetés, hogy Felcsút polgármestere Mészáros gyermekeinek cégétől is ajánlatot kért a Kokas-festmények kiállítására szolgáló épület kivitelezésére.

A felcsúti képviselő-testület április 30-i ülésének egyik napirendi pontjaként szerepel a Kokas-festmények kiállítására szolgáló épület kivitelezőjének kiválasztása. Az előterjesztés szerint a kivitelezőt közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül választják ki, mivel a beruházás értékhatára nem éri el az eljárást igényelő 25 millió forintot. Ezért három gazdasági társaságtól kért be ajánlatot a polgármester, Mészáros László:

  • a Károlyi Építő Kft. volt, mely nettó 24,9 millióért végezné el a munkát,
  • a Koch és S Kft. 24,7 milliós,
  • és Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. nettó 24,4 milliós ajánlatot adott be.

Kokas Ignác: Dombos táj (Forrás: Villás Galéria) Kokas Ignác: Dombos táj (Forrás: Villás Galéria)

A közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a polgármester azt javasolja, hogy "az összegszerűségében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Fejér B.Á.L. Zrt.-től" rendeljék meg az épület kivitelezését.

A beruházásra rendelkezésre álló összeg egyébként 25 millió forint, az viszont egyetlen forintjába sem fog kerülni az önkormányzatnak. Mint arról néhány hete beszámoltunk, maga Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnökeként kereste meg az önkormányzatot javaslatával. A focialapítvány megvette ugyanis a váli származású festőművész, Kokas Ignác hagyatékát, ám nincs hol kiállítania. Ezért a Fő utca 125. szám alatti épületet javasolta kiállítási térnek, a kiállítás létrehozásához, valamint a kiállítás biztosítására alkalmas épület kialakításához 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást is felajánlott.

Így ezzel nemcsak az önkormányzatot mentesítette Mészáros Lőrinc a beruházás költségeitől, hanem közvetve a gyerekei által vezetett cégnek is juttatott néhány millió forintot.

Mészáros azonban kikötötte: "a támogatás átadásának feltétele kizárólag a kiállítás biztosítására Alapítványunkkal kötött hosszú távú használati megállapodás, mellyel egyedüli célunk ennek az értékes hagyatéknak tartós és helyben történő bemutatása, azzal, hogy az Akadémiánkon tanuló utánpótlás korú sportoló fiatalok szellemi nevelését, oktatását segítse elő a helyszín biztosításával".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.