<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Martin Winterkorn nehéz időszak elé nézhet, detroiti ügyészek ugyanis csalással vádolják a Volkswagen volt vezérigazgatóját.

Az amerikai ügyészek Martin Winterkornt összeesküvéssel vádolják, amiért a német autógyár félrevezette a hatóságokat, amikor csalt a károsanyag-kibocsátási teszteken - írja az EuroNews.

A vádakat még márciusban fogalmazták meg, de most hozták nyilvánosságra, és most került a vádlottak közé Martin Winterkorn is, a Volkswagen további 9 egykori igazgatója mellé. Közülük ketten már korábban bűnösnek vallották magukat, jelenleg börtönbüntetésüket töltik.

Winterkorn nem sokkal a dízelbotrány 2015 szemptemberi kitörése után mondott le. 

Martin Winterkorn bajbanMartin Winterkorn bajban


A német autógyár azt közölte, hogy együttműködik az amerikai hatóságokkal, de a vádemelést nem kommentálták. A VW korábban mindvégig azt állította, hogy vezetői szintet nem érintette az emissziós botrány, a mostani vádemelés a legsúlyosabban érinti a konszern korábbi védekezését.

"Ha valaki be akarja csapni az Egyesült Államokat, súlyos árat kell érte fizetnie" - mondta tegnap Jeff Sessions főállamügyész a New York Times tudósítása szerint.  Sessions szerint súlyos állítások merültek fel Winterkorn ellen, amiket az ügyészség a jog minden eszközével ki fog vizsgálni.

Bár Donald Trump komoly erőfeszítéseket tesz az autók károsanyag-kibocsátási szintjeinek enyhítésére, az Igazságügyi Minisztérium továbbra is keményen dolgozik a VW-botrányon.


Sok autóipari szereplő már korábban is azt hangoztatta, hogy a legfelsőbb vezetők tudta nélkül lehetetlen lett volna autók millióiba beszerelni az illegális szoftvert, főleg a VW hierarchikus szervezeti félépítését figyelembe véve. A vádemelés újabb kétségeket ébreszt a német autóipari óriás korábban lefolytatott belső vizsgálatának komolyságát illetően.

Herbert Diess, a VW múlt hónapban kinevezett vezérigazgatója a részvényesek előtt tartott beszédében kiemelte, hogy a vállalatnak őszintébbnek, nyitottabnak, szavahihetőbbnek kell lennie. 

Ha a Winterkorn elleni vádak igaznak bizonyulnak, a cég sebezhetőbbé válik a részvényesek által indított perekkel szemben, akik azzal vádolják a konszernt, hogy nem tájékoztatták őket a cég által vállalt kockázatokról. 

A tét 10 milliárd dollár, amely az eddig - bírságokban és kártérítésekben - kifizetett 26 milliárd dolláron felül terhelné a a Volkswagent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.