2020. január 22. 11:13

Bánki Erik érdekeltségeit megrostálta az idő, néhány elhullott, de nem maradt vállalkozás nélkül.

A parlamenti Fidesz-frakcióban ül Bánki Erik, aki egyben a gazdasági bizottság elnöke, így a befolyásos politikusok közé tartozik. Neve azonban nem csak erről ismert, hanem összetett céghálójáról is, melynek Romániában is van leágazása.

Bánki Erik (Fotó: MTI / Kovács Attila) Bánki Erik (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Az elmúlt években több cikk is foglalkozott Bánki Erik vagyoni helyzetével, arra keresve a választ, hogy milyen összefüggés áll fenn a vagyonnyilatkozataiban szereplő adatok és a céges nyilvántartásokban fellelhető pénzáramok között (itt olvashatja a 444, valamint a Magyar Nemzet cikkét, utóbbi még a Simicska-korszakban született).

A lényeg: két olyan vállalkozás is köthető volt Bánki Erikhez, amelyekben látszólag semmilyen érdemi tevékenység nem folyt, mérlegadatok sem szerepeltek a nyilvántartásokban, mégis volt olyan év - 2015 - amikor összesen 28 millió forintot tudott kivenni ezekből a cégekből a parlamentnek leadott vagyonnyilatkozata szerint. (Ez - mármint a cégekből származó bevétel feltüntetése - a későbbi vagyonnyilatkozatokból már hiányzik, ami alapértelmezésben azt jelenti, hogy a képviselő nem vett ki pénzt ezekből az érdekeltségeiből.)

Ez a két vállalkozás az RHP Kreatív Szolgáltató Betéti Társaság, illetve az Envi Consult Tanácsadó Betéti Társaság - volt. Azért a múlt idő, mert a hatályos cégadatok szerint mindkét érdekeltség a végelszámolás sorsára jutott. Az Envi törlésére tavaly októberben került sor, az RHP pedig korábban, 2019 áprilisában fejezte be tevékenységét.

Utóbbi céget egyébként már úgy is jelölte meg az előző év elején leadott, eddigi legutolsó vagyonnyilatkozatában a politikus, hogy végelszámolás alatt áll, a folyamat ezt követően néhány hónap alatt le is zárult.

Bánki Erik tehát megszabadult két olyan, részben a tulajdonában álló vállalkozásától, amelyekről mindössze annyit lehetett tudni, hogy volt év, amikor szemmel látható összeget termeltek a politikusnak, ám ennek mikéntjét jótékony homály fedte.

Az idézett cikkek arra is felhívták a figyelmet, hogy a két vállalkozásról semmilyen mérleg nem érhető el az utóbbi évekből. Ez annyiban változott tavaly, hogy a végelszámolás miatt muszáj volt záró beszámolót készíteni. Ebből annyi derül ki az Envi Consult esetében, hogy a 2019 január elsejétől augusztus 14-ig tartó időszakban 0, azaz nulla forint volt az értékesítés nettó árbevétele, amihez -31 millió forintos üzemi eredmény, egyben adózott eredmény társult. Az RHP január 23. és április 30. közti időszakra készített beszámolójában minden ilyen soron 0, azaz nulla forint szerepel.

Amiből gondolhatjuk azt, hogy tényleg indokolttá vált a vállalkozások bezárása, mint ahogy azt is, hogy csak a szokásost hozták a cégek, hiszen korábbról sem volt nyoma érdemi tevékenységnek.

A történtek ellenére nem maradt cég nélkül a fideszes képviselő. Továbbra is működik a Bábamad ingatlanforgalmazó Kft. (amely a 2018-as évet 2,6 milliós veszteséggel zárta), a Pannon PR 2020 Marketing és Kommunikációs Tanácsadó Kft. (amely a két évvel ezelőtti, 202,7 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett -85,4 milliós adózott eredményt ért el, vagyis szintén veszteséges volt), valamint a BA-Agrár Kft. (ahol végre a közel 70 milliós értékesítési bevételre 44,2 milliós adózott eredmény jutott). Ezekhez csatlakozik még a határon túli érdekeltsége.

Pár napon belül még többet tudhatunk meg a politikus aktuális céghálójától, mivel a parlamenti képviselőknek január végéig kell leadniuk a 2019-es évről szóló vagyonnyilatkozatukat. Abban már biztos nem szerepel az Envi Consult és az RHP.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.