4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bánki Erik érdekeltségeit megrostálta az idő, néhány elhullott, de nem maradt vállalkozás nélkül.

A parlamenti Fidesz-frakcióban ül Bánki Erik, aki egyben a gazdasági bizottság elnöke, így a befolyásos politikusok közé tartozik. Neve azonban nem csak erről ismert, hanem összetett céghálójáról is, melynek Romániában is van leágazása.

Bánki Erik (Fotó: MTI / Kovács Attila)
Bánki Erik (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Az elmúlt években több cikk is foglalkozott Bánki Erik vagyoni helyzetével, arra keresve a választ, hogy milyen összefüggés áll fenn a vagyonnyilatkozataiban szereplő adatok és a céges nyilvántartásokban fellelhető pénzáramok között (itt olvashatja a 444, valamint a Magyar Nemzet cikkét, utóbbi még a Simicska-korszakban született).

A lényeg: két olyan vállalkozás is köthető volt Bánki Erikhez, amelyekben látszólag semmilyen érdemi tevékenység nem folyt, mérlegadatok sem szerepeltek a nyilvántartásokban, mégis volt olyan év - 2015 - amikor összesen 28 millió forintot tudott kivenni ezekből a cégekből a parlamentnek leadott vagyonnyilatkozata szerint. (Ez - mármint a cégekből származó bevétel feltüntetése - a későbbi vagyonnyilatkozatokból már hiányzik, ami alapértelmezésben azt jelenti, hogy a képviselő nem vett ki pénzt ezekből az érdekeltségeiből.)

Ez a két vállalkozás az RHP Kreatív Szolgáltató Betéti Társaság, illetve az Envi Consult Tanácsadó Betéti Társaság - volt. Azért a múlt idő, mert a hatályos cégadatok szerint mindkét érdekeltség a végelszámolás sorsára jutott. Az Envi törlésére tavaly októberben került sor, az RHP pedig korábban, 2019 áprilisában fejezte be tevékenységét.

Utóbbi céget egyébként már úgy is jelölte meg az előző év elején leadott, eddigi legutolsó vagyonnyilatkozatában a politikus, hogy végelszámolás alatt áll, a folyamat ezt követően néhány hónap alatt le is zárult.

Bánki Erik tehát megszabadult két olyan, részben a tulajdonában álló vállalkozásától, amelyekről mindössze annyit lehetett tudni, hogy volt év, amikor szemmel látható összeget termeltek a politikusnak, ám ennek mikéntjét jótékony homály fedte.

Az idézett cikkek arra is felhívták a figyelmet, hogy a két vállalkozásról semmilyen mérleg nem érhető el az utóbbi évekből. Ez annyiban változott tavaly, hogy a végelszámolás miatt muszáj volt záró beszámolót készíteni. Ebből annyi derül ki az Envi Consult esetében, hogy a 2019 január elsejétől augusztus 14-ig tartó időszakban 0, azaz nulla forint volt az értékesítés nettó árbevétele, amihez -31 millió forintos üzemi eredmény, egyben adózott eredmény társult. Az RHP január 23. és április 30. közti időszakra készített beszámolójában minden ilyen soron 0, azaz nulla forint szerepel.

Amiből gondolhatjuk azt, hogy tényleg indokolttá vált a vállalkozások bezárása, mint ahogy azt is, hogy csak a szokásost hozták a cégek, hiszen korábbról sem volt nyoma érdemi tevékenységnek.

A történtek ellenére nem maradt cég nélkül a fideszes képviselő. Továbbra is működik a Bábamad ingatlanforgalmazó Kft. (amely a 2018-as évet 2,6 milliós veszteséggel zárta), a Pannon PR 2020 Marketing és Kommunikációs Tanácsadó Kft. (amely a két évvel ezelőtti, 202,7 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett -85,4 milliós adózott eredményt ért el, vagyis szintén veszteséges volt), valamint a BA-Agrár Kft. (ahol végre a közel 70 milliós értékesítési bevételre 44,2 milliós adózott eredmény jutott). Ezekhez csatlakozik még a határon túli érdekeltsége.

Pár napon belül még többet tudhatunk meg a politikus aktuális céghálójától, mivel a parlamenti képviselőknek január végéig kell leadniuk a 2019-es évről szóló vagyonnyilatkozatukat. Abban már biztos nem szerepel az Envi Consult és az RHP.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!