2018. november 12. 09:04
mfor.hu

Az új trend csorbíthatja a magánélethez való jogot, és túl nagy hatalmat ad a főnökök kezébe a dolgozói érdekvédelmi szervek szerint.

Ahogy terjed a nyugati világban az emberek megcsippelésének a gyakorlata, úgy fokozódik az emiatt érzett aggodalom is.

Az egyre népszerűbb tech-trendben a rizsszem méretű szerkezetet a mutató- és hüvelykujj közti puha bőrrészbe ültetik be, ajtók nyitására alkalmas például, de az autót is be lehet indítani vele, és egészségügyi adatok tárolására is alkalmas.

Egy bőr alá ültethető mikrocsip. (Forrás: Flickr) Egy bőr alá ültethető mikrocsip. (Forrás: Flickr)

Egy amerikai cégnél nyáron a dolgozók harmada ültettetett a bőre alá mikrocsipet, Svédországban már több mint négyezren élnek megcsippelve, és most már Nagy-Britanniában is egyre többen követik a kiborg-trendet. A brit BioTeq 150 emberbe ültetett miniatűr jeladót, a svéd Biohax pedig több brit jogi és pénzügyi céggel folytat tárgyalásokat a beültetésekről, köztük egy nagyvállalattal, melyek több százezer embernek ad munkát.

Most több munkás érdekvédelmi szervezet is aggodalmának adott hangot a csippelési gyakorlat terjedése miatt. A 190 ezer brit vállalkozás érdekeit képviselő Confederation of British Industry szóvivője szerint bár a technológiai fejlődés elkerülhetetlenül megváltoztatja a munkamódszereket, a csippelés "kényelmetlen" kérdéseket vet fel. Szerintük sokkal égetőbb problémák is vannak a munkaerőpőiacon, melyek hamarabb várnak megoldást. Az Egyesült Királyság Szakszervezeti Kongresszusa (UK Trades Union Congress) pedig attól tart, hogy a cégek kényszerítéssel vehetik rá a dolgozóikat a csippelésbe. Az érdekvédelmi szerv szóvivője szerint a cégek már most is arra használják a technológia különböző vívmányait, hogy mikromenedzseljék a beosztottakat, és elvékonyítsák a magánélethez való jogukat, a csippelés pedig tovább erősítené ezt a hullámot.

A BioTeq alapító tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy a 150 csipjük java részét egyedi kérés alapján ültették be, de ügyfeleik között vannak pénzügyi és mérnöki cégek, melyek a beosztottjaiknak intézték a beültetést. A BioTeq terméke iránt egyre nagyobb az érdeklődés nemzetközi szinten is, már Spanyolországba, Franciaországba, Németországba, Japánba és Kínába is szállítottak a csipjeikből, melyek elég nagy szórással 70-260 fontba kerülnek.

A Biohaxnál egységesen 150 font az ár. Itt a cégalapító úgy látja, a csippelést a nagyvállalatok önkéntes alapon vezethetik majd be. A négyezer svéd kuncsaftjuk java része egyébként a vasúti bérletet váltja ki a beültetett csippel.

(Guardian)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.