5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ESG törvényt szerda éjjel kissé módosították, másnap pedig Túri Anikó államtitkár tartott előadást a hazai ESG rendszerről a Makronóm Intézet konferenciáján.

Az ESG betűszó a szélesebb közvélemény számára talán még nem általánosan ismert, de a vállalatoknak fokozatosan mindenképp meg kell barátkozniuk vele, hiszen a közeljövőben jelentéskészítési és megfelelési kötelezettségeket ró rájuk.

Az ESG fogalmának népszerűsítésében a tőzsdei cégekkel kapcsolatban állók is kiveszik a részüket
Az ESG fogalmának népszerűsítésében a tőzsdei cégekkel kapcsolatban állók is kiveszik a részüket
Fotó: Holdblog

A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) törvény idén januártól hatályos, de keret-jogszabályként működik, a részletszabályokkal folyamatosan töltik fel - ez is kiderült a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkárának Túri Anikónak az előadásából, amit csütörtökön tartott a budapesti Bálna rendezvényközpontban, a Makronóm Intézet ESG konferenciájának felvezető beszédeként. Ennek egy, épp a konferenciára időzített részlete, hogy az ESG törvényt szerda este - a Magyar Közlönyben egy salátatörvényben - módosították, kiszélesítve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) jogkörét, megengedve, hogy részletes szabályokat dolgozzon ki. A módosítás után a törvény előírja, hogy a hatóság „elnöke megállapítja

 • a vállalkozás fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségei teljesítésének részletszabályait,
 • a kockázatelemzés rendszere kialakításának szabályait,
 • az ESG tanúsítóként és az ESG tanácsadóként történő akkreditálás eljárási szabályait,
 • az ESG szoftverek kiberbiztonsági tanúsítása vonatkozásában alkalmazandó európai vagy nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszert,
 • a Tanúsítók Névjegyzéke, a vállalkozások, az ESG beszámolók, az ESG tanácsadók, az ESG minősítők, valamint az ESG szoftverek nyilvántartása vezetésére vonatkozó részletes eljárási szabályokat.”

A részletszabályokkal még az első félévben szeretnének kijönni - tette hozzá Túri Anikó.

A törvény célja, hogy koherens, valamint életszerű legyen, világos tartalommal bírjon és „megfogható” legyen vidéken is. Valódi környezeti- és társadalmi hasznot hozzon létre. Továbbá, hogy „rendet tegyen az adatszolgáltatási káoszban” - fogalmazott az államtitkár. Cél az is hogy az „óriási adminisztratív terhet csökkentse”. A bevezetés fokozatosan fog történni, előbb a nagyvállalatokra, majd fokozatosan a kisebbek felé haladva. A be nem tartáshoz kötött büntetések csak később élesednek, miután a jelentésekkel már tapasztalatot szereztek a cégek.

Az ESG még nem kiforrott rendszer, a hazai észletek valószínűleg még az első félévben napvilágra kerülnek
Az ESG még nem kiforrott rendszer, a hazai észletek valószínűleg még az első félévben napvilágra kerülnek
Fotó: Depositphotos

Az ESG piac szereplői

A törvény világosan kijelöli az ESG ökoszisztéma szereplőinek típusait és tevékenységi körüket. A cél piaci alapon működő társaságok környezeti feltételeinek kialakítása, a szereplők létrejöttének segítése hatóságok, illetve képzési intézmények létrehozásával. A hazai ESG univerzum kialakításával az Európai Unió vonatkozó követelményeinek is meg kell felelni, ami a hazai rendszer kialakításának talán legfőbb motorja.

Az ESG betűszó, amelynek magyar megfelelője még nem honosodott meg, arra a törekvésre született választ jelöli, hogy a vállalatok pusztán profitcélok követésén kívül, más társadalmilag hasznos tevékenységeket is folytassanak, és ilyen célok elérésében is működjenek közre. Az E az „environment” azaz a környezetvédelmi célokat jelző betű, az S „social” azaz a társadalmi célokat testesít meg, legtöbbször a cég saját dolgozóit értve ezalatt, míg a G „governance” a felelős vállat irányítást szimbolizálja, a cég etikus működését.

ESG tanácsadók: ezek az akkreditált képzést elvégző szakemberek a vállaltok segítségére vannak abban, hogy a szabályoknak megfelelően saját ESG célokat tűzznek ki, azok elérésére stratégiát alkossanak, és a megfelelő jelentéseket, dokumentumokat, és belső szabályokat is pontosan elkészíthessék.

ESG tanúsítók: az ESG beszámolókat tanúsítják, azaz hitelesítik, hogy azok a szabályoknak megfelelően készültek el, mind formailag, mind tartalmilag. Szerepük a könyvvizsgálókhoz hasonlítható.

ESG minősítők: akik az Európai Uniós szabályok és a hazai rendelkezések szerint átvilágítják a vállalatokat. ők készítik el a jelentést, amit a tanúsítók hitelesítenek.

ESG szakembereket képző cégek.

ESG szoftvereket gyártó cégek. Ezen információtechnológiai cégek érzékeny adatokat kezelnek, így tevékenységük felügyeletet, szabályozást igényel.

Az államtitkár szerint ezek a szereplők aktív piacot alakítanak majd ki.

Az ESG törvény korábbi módosítása

Az ESG törvény a szerdai pontosítást megelőző legutóbbi módosításáról az SZTFH közöl tartalmi összefoglalót, és a változásokat a Világgazdaság is ismerteti. A legfontosabb részletek:

 • a vállalatoknak fő szabályként egy ESG adatot csak egyszer kell megadniuk, a hatóság a máshová jelentett adatot maga szerzi be.
 • a vállalatcsoportok konszolidált adatszolgáltatást is teljesíthetnek,
 • összeférhetetlenségi szabályokat vezet be az ESG piac szereplői számára,
 • megfogalmazza az ESG minősítőkkel szembeni követelményeket,
 • meghatározza a szoftverek kiberbiztonsági követelményeit.

A hatóság szerint: „A szabályozás nem tekinthető szimpla jogharmonizációs feladatnak, hanem egy széles körű támogató eszköztár kiépítését jelenti. Azért, hogy el tudjuk kerülni a késedelmes harmonizációból fakadó gazdasági pánikot, és az uniós ESG-megfelelés ne támasszon indokolatlanul nagy terhet a hazai vállalatok irányába, Magyarország két-három éves felkészülési időszakot biztosít minden érintettnek, amely alatt fel tudják készíteni a belső rendszereiket, újraértékelhetik üzleti kapcsolataikat, a működésükről pozitívabb képet tudnak kialakítani, illetve fel tudják vértezni gyakorlati tapasztalatokkal az ESG közreműködőket (tanácsadókat, tanúsítókat, minősítőket), illetve a kiberbiztonsági követelményeknek megfelelő szoftvereket.”

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!