4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A költségek is jelentősen megemelkedtek a Lupa Beach Kft.-nél 2022-ben amellett, hogy Gerendai Károlyék árat emeltek, így bevételeik is magasabbak lettek, mint egy évvel korábban. A cég tavaly veszteséges lett, aminek zömét azonban a megemelkedett kamatkiadások okozták. Cikkünkből az is kiderül, mennyit kell fizetni az idén Budapest tengerpartján.

A Budapest tengerpartjaként is ismert Lupa Beachet üzemeltető kft. hiába növelte bevételét egy év alatt 20 százalékkal, az anyagjellegű ráfordítások 28 százalékos, de főleg a kamatkiadások négyszeresre (!) növekedése miatt 106,7 millió forintos veszteséggel zárt.

A Lupa Strand Kft. éves beszámolójának mellékletében olvasható számokat átböngészve azt tapasztaljuk, nem történt olyan esemény, ami az üzletmenetet jelentősen befolyásolta volna. Így a bevételek már említett növekedése érthető, hiszen például a hétköznapra szóló felnőtt napijegy a tavalyelőtti 4000 forint helyett 2022-ben már 4400 forintba került. A bevételnövekedéssel párhuzamosan az anyagjellegű ráfordítások (ennek zömét az anyagköltség, az igénybe vett anyagjellegű szolgáltatások és a közvetített szolgáltatások teszik ki) emelkedése áll, ám annak összetételében nem történt jelentős elmozdulás, így vélelmezhető, hogy a rezsiárak emelkedése okozta az ilyen mértékű költségnövekedést.

Önmagában ettől még nem alakult volna ki százmillió forint feletti veszteség,

a cég üzemi vesztesége „csak” 25 millió forint volt.

Gerendai Károlyék negatív eredményének legnagyobb részét a pénzügyi műveletek 80 milliós veszteségében kell keresni, ennek oka pedig egyértelműen a kamatmértékek megugrása. A pénzügyi műveletek bevételei (kamatbevételek) 3,5-szeresükre, míg a kiadásai (kamatkiadások) csaknem négyszeresükre emelkedtek, ám míg előbbi 2021-ben még csak egy pár százezres tétel volt, ami 2022 végére 1,5 millióra nőtt, utóbbi 16,5 millióról emelkedett 81,5 millióra.

Érdekesség, hogy a cég kötelezettségei között a rövid lejáratra kapott kölcsönök nagyot csökkentek, viszont változatlanul a 2021 végi 774 millió forintos összegben szerepel egy korábban évről évre csökkenő összegű hosszú lejáratú kötelezettség. Azaz kijelenthető, hogy Gerendaiék 2022-ben éltek a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével. (Cikkünk megjelenését követően a Lupa Beach Kft. jelezte, nem a hitelmoratórium lehetőségével éltek. Mint írják, cégüket a GK Invest Kft. és az LPH Vagyonkezelő kft. finanszírozza. Idegen, banki forrást nem vesznek igénybe, a működés kiadásait kizárólag belső forrásból fedezik.)

Meg kell említeni, hogy a 2022-es veszteség miatt ismét negatívba fordult a Lupa Beach Kft. saját tőkéje, amire Gerendaiéknak figyelniük kell. Ugyanis ha egymást követő két teljes évben is fennáll ez a helyzet, akkor azt a tulajdonosoknak a második ilyen tartalmú beszámoló elfogadását követő három hónapon belül valamilyen módon rendezniük kell. Ez a Lupa Beach Kft. esetében nem lenne új: 2016-2017-ben ilyen már előfordult a cégnél, a 2016-os mínusz 67,5 millióst követő 2017-es mínusz 45,7 millió forintos saját tőkét egy 49 millió forintos, lekötött tartalékként elkönyvelt pótbefizetéssel töltötték vissza.

A Lupa Beach üzemi vesztesége csak 25 millió forint lett, a kamatkiadások azonban még ennél is nagyobb gyomrost vittek be a cégnek. Fotó: Facebook / Lupa Tó Official
A Lupa Beach üzemi vesztesége csak 25 millió forint lett, a kamatkiadások azonban még ennél is nagyobb gyomrost vittek be a cégnek. Fotó: Facebook / Lupa Tó Official

A jegyárakat idén nyárra jelentősen megemelték: a 2021-ben még 4000 forintba kerülő hétköznapi, illetve 4900 forintos hétvégi felnőtt napijegyért tavaly 4400, illetve 4900 forintot kellett fizetni, sőt a honlapjuk tanúsága szerint ezek idén már 5500, illetve 5900 forintba kerülnek. Sokkal jelentősebb változás, hogy 2023-ban már nem található meg a honlapjukon a 2 felnőtt és 2 gyerek vagy 1 felnőtt és három gyerek számára belépést biztosító (kedvezményes) családi napijegy, mely tavaly hétköznap 11 900, hétvégén pedig 13 200 forintba került. A 3-14 évesek számára ajánlott 3100 forintos hétköznapi, illetve 3400 forintos hétvégi gyerekjegyek helyett pedig ettől az évtől 12-18 évesek számára kínálnak ifjúsági jegyet hétköznap 3800, hétvégén pedig 4000 forintért. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a 12 éven aluliak számára ingyenes a belépés, bár az apró betűs részben jelzik, a Lupa Beachre egy fizető felnőttel legfeljebb három 12 év alatti gyerek mehet be díjmentesen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!