5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon futott a szekér 2021-ben is, ki is vettek sokat a cégekből a tulajdonosok.

A közbeszerzések bajnokai megint nagyot kaszáltak. A héten közzétett éves beszámolóik szerint többen az úgynevezett szabadpiacon is jól teljesítettek, vagyis nem feltétlenül az állami tenderek adták a bevétel – és persze a busás haszon – jelentős részét. A legkisebb állami kapcsolatot a Market mutatta be, állítása szerint csupán 20 százaléknyi bevétel jött onnan. Ezzel szemben például az egyik fontos játékos, a Magyar Építő Zrt. adataiból egyértelmű, hogy szinte csak a körön belül és az államtól van forgalma, a „rendes” piacról nem áramlanak be a forintok. (Van egy fontos hiányzó a listából, ez a Bayer Construct Zrt., Balázs Attila cégének beszámolója nem került fel határidőre az állami e-beszamolo.im.gov.hu portálra -  a szerk.)

Hengereltek a NER-es építőipari cégek 2021-ben is. Fotó: pixabay
Hengereltek a NER-es építőipari cégek 2021-ben is. Fotó: pixabay

A top 10 NER-hez köthető építőipari vállalkozás összesen mintegy 1000 milliárd forint bevételt, 110 milliárd forint adózott eredményt ért el és közel 70 milliárd forint osztalékot szavazott meg magának. Ezek az összegek a bevételnél egyes esetekben akár 20-40, az adózott nyereségnél pedig 10-20 százalékos emelkedést hoztak. Az osztalékfizetési politika a csoporton belül eléggé eltérő volt, de nagyjából azonos arányokat mutat, mint a 2020-as évre vonatkozóan.  

Az ágazat túlnyomó többségében, főleg a kis- és középvállalkozásoknál manapság szinte alig van nyereség. Az egyik jelentősebb, de nem a belső körökhöz tartozó kivitelező cég vezetője szerint a felhalmozódott terhek (energiadrágulás, felszökött fizetések, anyaghiány vagy az anyagárak kiugró emelkedése) csak keveseknél engednek profitot. 

Ehhez képest a NER-es vállalatok szépen muzsikálnak, profitrátájuk jellemzően 8-13 százalék között mozgott. Az effektív adókulcsuk (a fizetendő adó és az adózás előtti eredmény hányadosa) többnyire a 8-11 százalékos sávban volt, de például a felcsúti milliárdos veje által irányított Homlok Építő Zrt.-nél ez mindössze 6 százalékot tett ki. Ennél csak a Mészáros-gyerekekhez tartozó Fejér-B.Á.L.-é alacsonyabb, a 4 százalék szinte eltörpül a többi versenyzőé mellett.

Osztalékfronton az a helyzet, hogy az állami megrendelésekben dúskáló cégek általában a tiszta nyereségük 40-50 százalékát vehetik fel. De például Mészáros Lőrinc ZÁÉV-jénél nem vicceltek és öt millió forint híján az egész profitot, 12,2 milliárd forintot kivettek a cégből. Orbán Viktor kedvencénél, a Garancsi István többségi tulajdonlásával működő Market Építő Zrt.-nél sem voltak szűkmarkúak, nem remegett meg a kezük és a tiszta nyereség kétharmadát, 27 milliárd forintot utaztattak ki a vállalatból. 

Érdekes, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, továbbá barátait yachtoztató Szijj László, a Duna Aszfalt Zrt. és ezen keresztül több más építőipari cég főtulajdonosa szokatlanul szerény volt: a 20 milliárd forintos adózott eredményből megelégedett 5 milliárd forintnyi osztalékkal. Szijj személye azért is kiemelkedő, mert nemrégen ő szakította az idei legnagyobb bizniszt: a 35 évre szóló autópályaépítési és -üzemeltetési koncessziót, karöltve természetesen a felcsúti multimilliárdossal. Ez pedig garantálja, hogy a következő években is biztosan tagja lesz a kiemelkedő számokat produkáló kiválasztottaknak.

Nem lehet rossz dolog a kormánnyal ritkán vitatkozó építőipari cégeknél dolgozni. Világosan kitűnik ez az éves jelentésekben kimutatott, egy főre jutó átlagos bérekből is. Már tavalyelőtt is jellemző volt az 500-600 ezer forintos havi bruttó átlagbér. Tavaly aztán tovább híztak a számok, a havi 500 ezer és 1 millió forint között volt a bruttó bér, de inkább 650-800 ezer forint volt többségben. Mindegyiknél 10-15 százalékkal emelkedtek az egy főre jutó átlagfizetések az elmúlt évben 2020-hoz képest. 

Bérbajnokok

Itt az első helyet Mészáros Lőrinc zászlóshajója, a ZÁÉV vitte el, ott 973 ezer forintot számoltunk a beszámoló alapján. Bár az idei adatok még nem ismertek, de kizárt, hogy a NER-es cégeknek ne kellett volna legalább további 8-10, esetleg 15 százalékkal növelniük a béreket, ha meg akarták tartani a jó munkaerőt. Kiváncsian várjuk majd az idei évre vonatkozó beszámolókat is.

A most közölt beszámolók szerint több helyütt nőtt az alkalmazottak száma, mind a fizikai, mind a szellemi kategóriában. A mértékek eltérőek, de általában 5-10 százalék. A kiváló bevételi számok szerint immár van elegendő pénze a NER-es építőipari cégeknek arra, hogy a viszonylag nagy élőmunkaerőt igénylő projekteknél és a tervezésnél a magas fizetéssel magukhoz csábítsák a szakmunkásokat és a mérnököket is. Ezek fizetése még nem éri el a nyugat-európai szintet, de sokat javult.

A szóban forgó vállalatok mindegyike megemlítette ugyanakkor, hogy sokasodnak a kockázatok vagy fennmaradtak a feszültségek, miközben a gazdaság általános lassulása immár kézenfekvő. Ebből pedig például az következik, hogy kevesebb állami beruházás indul, többet elhalasztanak, így kevesebb falat jut nekik is. A kiegészítő mellékletekben kitértek arra is, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság az ukrajnai háború miatt, akadoznak az ellátási láncok és a munkaerőhiány immár akut lett. Ezért jól nyomon követhető volt, hogy sokan a nyereség egy részét eredménytartalékba tették – gondolva a rosszabb időkre. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!