4p

Az Álommeló főnöke, aki márciusban újabb elnöki asszisztenst választott maga mellé az RTL műsorában, az elmúlt öt év legszebb bevételét és nyereségét produkálva zárta a tavalyi évét.

Balogh Levente legjelentősebb vállalkozása, az 535 főt foglalkoztató Szentkirályi Magyarország Kft. 2024-től Magyarországon palackozza a Pepsit, ami azt jelenti, hogy szentkirályi ásványvízből készítik. A 100 leggazdagabb magyar közé tartozó üzletmeber tavaly jelentette be, hogy megvásárolták a világ egyik legmodernebb palackozó gépsorát, amely az ásványíz mellett üdítőitalok töltésére is alkalmas. A Pepsi hazai érdekeltségeit még 2018-ban szerezte meg a Central Europe Mineral Water Holding (CEMW), ebben meghatározó kisebbségi tulajdonos Balogh Levente.

A hazai Pepsi-gyártás minden bizonnyal megdobja majd az idei forgalmat és nyereséget, ám a cég tavalyi adatai sem elhanyagolandóak. Sőt, minden eddiginél szebb eredményeket mondhat magáénak.

A lassan nemcsak vízkirálynak, de Pepsikirálynak is nevezett Balogh Levente az elmúlt öt év legmagasabb forgalmát és profitját könyvelhette el 2023-ban a cégével.

Az értékesítés nettó árbevétele 26,8 milliárd forintról 30,6 milliárdra nőtt, de ahol igazán óriási növekedést ért el, az a tiszta nyereség. Ugyanis a korábbi 733,7 millió forintól 2,5 milliárdra emelkedett a profitjuk, melyből 1,28 milliárd forint osztalékot ki is vettek.

Idén már Balogh Levente cége palackozza a Pepsit
Idén már Balogh Levente cége palackozza a Pepsit
Fotó: RTL

Cégbeszámolójuk kiegészítő mellékletében azt írják, hogy az árbevétel-változás szempontjából mindenképp figyelembe kell venni, hogy a társaság piaci részesedése tovább nőtt, illetve az év folyamán áremelés is történt.

A társaság egyébként 2023-ban nemcsak piaci részesedését, de a beruházásait is tovább gyarapította. A fenntarthatósági célok, a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében felépült gyáregységben kapott helyett egy új, ultramodern gyártósor.

Így a 2,8 milliárd forintos beruházással nemcsak az ásványvízpalackozás kapacitását növelik, hanem lehetővé válik, hogy a közeljövőben visszahozzák Magyarországra a Pepsi-termékek palackozását is.

Az új szentkirályi PET-palackozó mellett, amely ezek szerint alkalmas a Pepsi-termékek töltésére, egy szirupkonyhát is létrehoztak, de további beruházásokat is terveznek. Például víztisztító bázist is szeretnének létrehozni.

A szép eredmények ellenére 2023-ban egyébként jelentősen csökkent a Szentkirályi-készletek értéke, de ennek oka az volt, hogy felkészültek a visszaváltási díjas rendszer 2024-es indulására. A Szentkirályi Magyarország tehát megkezdte a DRS (Deposit Return System), azaz a kötelező visszaváltási rendszer szerinti italcsomagolások gyártását és értékesítését. Több száz termék csomagolását, így a 0,1 liternél nagyobb, de 3 liternél kisebb PET-palackokat, alumínium dobozokat és üvegeket újra kellett terveztetniük a követelményeknek megfelelően. Minden új termékcsomagolást regisztrálni kellett a MOHU rendszerében is és ellenőrizni, hogy azokat valóban megfelelően elfogadják majd a visszaváltó automaták. 

A Szentkirályi cégbeszámolójában arra is kitér, hogy jelenleg nem lehet tudni, mikor ér véget az orosz-ukrán háború, ezért a szokásosnál is körültekintőbben járnak el a piaci infláció okozta költségracionalizálás ügyében és az ezt lefedő áremelések megvalósításában.

Balogh Levente áprilisban egy interjúban úgy nyilatkozott a terveiről, hogy bár egy újabb Szentkirályi nem tud felépülni, de vannak szerelemprojektjei. Elsősorban ezekkel szeretne foglalkozni a jövőben, van is már négy, amiben tevékenykedik. De igen fontos neki a fiatalok edukációja is, ezért örül annak, hogy ezt a képességét már nemcsak a Cápák közt című business-műsorban, hanem az Álommeló-ban is kamatoztathatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!