2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezúttal a Keszthelyi Erikkel fele-fele arányban birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-ből vett ki osztalékként 3 milliárdot a leggazdagabb magyar. Volt miből, a cég másfélszer nagyobb nyereséget ért el tavaly az egy évvel korábbinál.

Zártkörű részvénytársaságként is folytatta a szárnyalását Mészáros Lőrinc biztosítási érdekeltsége. A korlátolt felelősségű társasági formájából tavaly január 1-jén átalakult Hungarikum Biztosítási Alkusz nettó árbevétele 2023-ban több mint 72 százalékkal lett több, mint a 2022-es. A 16,1 milliárd forintos forgalmat az előző évinél „csak” 43 százalékkal magasabb, 9,5 milliárdos adózott nyereség kísérte.

Amelyből a cég két tulajdonosa, a részvényeken testvériesen, azaz fele-fele arányban osztozó Mészáros és Keszthelyi Erik 3,5 milliárdot eredménytartalékba tett, amellyel az így már 10 milliárd fölé szökkent. A tavalyi profit további 6 milliárdját azonban kivették osztalékként, vagyis fejenként 3-3 milliárdot.

Az árbevétel túlnyomórészt belföldi biztosítóktól, bankoktól befolyt jutalékbevételből állt – olvasható a Hungarikum beszámolójához csatolt kiegészítő mellékletben.

Az eredményes működésből nemcsak az osztalékra, hanem a dolgozók fizetésére is bőven futotta: a 152 alkalmazott összesen közel 1,8 milliárdnyi bérben részesült, ez fejenként havonta csaknem 1 millió forintot jelent.

A Hungarikum tíz leányvállalatából ugyanannyi lett nyereséges, mint veszteséges a magunk mögött hagyott évben. A legtöbb, hajszálra 20 milliárd forint profitot a Budapesti Értéktőzsdén szereplő CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termelte, ezzel szemben a legnagyobbat a HUNExpert Services Tanácsadó Kft. bukott, közel 59 milliós mínusszal zárt.

A 2023 végén már 18 milliárd forintos saját tőke bőven fedezetet nyújt a Hungarikum 8 milliárd forintos kötelezettségeinek teljesítéséhez. Melyek közül valamivel több mint 6 milliárd egy éven belül esedékes, ennek majdnem fele a Mészáros résztulajdonában lévő MBH Banktól kapott kölcsönök idén lejáró része. További közel 1,9 milliárdot több mint egy év múlva kell törleszteni, természetesen ezt is az MBH felé.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!