2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Mindenki számára katasztrofális" globális kibertámadást vár a legtöbb vállalatvezető egy friss felmérés szerint.

Szinte minden szakértő kiterjedt támadásokra számít

A vállalatok vezetőinek 86 százaléka világszerte lehetségesnek gondolja, hogy két éven belül "mindenki számára katasztrofális", globális kibertámadást hajtanak végre, elsősorban az instabil geopolitikai környezet miatt - derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) és az Accenture vállalati tanácsadóiroda nemzetközi felméréséből, melyet az MTI szemlézett.

A közvélemény-kutatás szerint a kiberbiztonsági szakértők 93 százaléka is úgy gondolja, hogy a következő években a vállalatoknak kiterjedt támadásokra kell számítaniuk számítógépes rendszereik ellen. A jelentésben kiemelik: a kibertámadások kitervelőinek stratégiájában változás érzékelhető, mert a legtöbb ilyet már hírnévrontás céljából, vállalatok ellen követik el.

Az instabil geopolitikai környezet miatt erősödhetnek fel drámaian a kibertámadások. Fotó: Depositphotos
Az instabil geopolitikai környezet miatt erősödhetnek fel drámaian a kibertámadások. Fotó: Depositphotos

Pont az energiaszolgáltatás van a legrosszabb helyzetben

A megkérdezettek csaknem fele - 48 százalék - úgy véli, hogy nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a kibertámadások kivédésére. Úgy látják tovább, hogy az üzleti partnereikkel és a teljes ellátási lánccal szemben elkövetett kibertámadások növelik azok kockázatát rájuk nézve is.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a felmérés tanúsága szerint az energiaszolgáltatási ágazat van. A válaszadók egynegyedének saját bevallása szerint ugyanis nem áll rendelkezésére elegendő erőforrás és technikai háttér egy nagyobb horderejű kibertámadással szemben.

Döntő szempont lett a kiberbiztonság

Az MTI összeállítása szerint a vállalatvezetők nagy többsége - két százalék kivételével - elkötelezettnek mondta magát a kiberbiztonság növeléséhez szükséges változtatások végrehajtása mellett. A válaszadók 79 százaléka a vállalatokra vonatkozó digitális környezet szabályozását fontos lépésként nevezte meg a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében.

A jelentésből az is kiderül, hogy a vállalkozók felét egy új cég beindításakor a helyszín kiválasztásában nagyban képes befolyásolni a különböző országok kiberbiztonsága. A WEF szakértői ezért arra figyelmeztetnek, hogy mindenképpen szükségessé vált egy mindenki által elfogadott közös nyelvezet és mérési rendszer létrehozása ezen a területen a hatékonyabb fellépés érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!