<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Mindenki számára katasztrofális" globális kibertámadást vár a legtöbb vállalatvezető egy friss felmérés szerint.

Szinte minden szakértő kiterjedt támadásokra számít

A vállalatok vezetőinek 86 százaléka világszerte lehetségesnek gondolja, hogy két éven belül "mindenki számára katasztrofális", globális kibertámadást hajtanak végre, elsősorban az instabil geopolitikai környezet miatt - derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) és az Accenture vállalati tanácsadóiroda nemzetközi felméréséből, melyet az MTI szemlézett.

A közvélemény-kutatás szerint a kiberbiztonsági szakértők 93 százaléka is úgy gondolja, hogy a következő években a vállalatoknak kiterjedt támadásokra kell számítaniuk számítógépes rendszereik ellen. A jelentésben kiemelik: a kibertámadások kitervelőinek stratégiájában változás érzékelhető, mert a legtöbb ilyet már hírnévrontás céljából, vállalatok ellen követik el.

Az instabil geopolitikai környezet miatt erősödhetnek fel drámaian a kibertámadások. Fotó: Depositphotos
Az instabil geopolitikai környezet miatt erősödhetnek fel drámaian a kibertámadások. Fotó: Depositphotos

Pont az energiaszolgáltatás van a legrosszabb helyzetben

A megkérdezettek csaknem fele - 48 százalék - úgy véli, hogy nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a kibertámadások kivédésére. Úgy látják tovább, hogy az üzleti partnereikkel és a teljes ellátási lánccal szemben elkövetett kibertámadások növelik azok kockázatát rájuk nézve is.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a felmérés tanúsága szerint az energiaszolgáltatási ágazat van. A válaszadók egynegyedének saját bevallása szerint ugyanis nem áll rendelkezésére elegendő erőforrás és technikai háttér egy nagyobb horderejű kibertámadással szemben.

Döntő szempont lett a kiberbiztonság

Az MTI összeállítása szerint a vállalatvezetők nagy többsége - két százalék kivételével - elkötelezettnek mondta magát a kiberbiztonság növeléséhez szükséges változtatások végrehajtása mellett. A válaszadók 79 százaléka a vállalatokra vonatkozó digitális környezet szabályozását fontos lépésként nevezte meg a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében.

A jelentésből az is kiderül, hogy a vállalkozók felét egy új cég beindításakor a helyszín kiválasztásában nagyban képes befolyásolni a különböző országok kiberbiztonsága. A WEF szakértői ezért arra figyelmeztetnek, hogy mindenképpen szükségessé vált egy mindenki által elfogadott közös nyelvezet és mérési rendszer létrehozása ezen a területen a hatékonyabb fellépés érdekében.