3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több segítséget akartak az Arconic-Köfém delgozói, de nem kaptak, ezért sztrájkba léptek. A cég most állásfoglalásában a szakszervezeti vezetők félreveztő kommunikációjáról, információk nem biztosításáról beszél, miközben a hangsúlyozza, hogy lehetőségeihez mérten eddig is támogatták a dolgozókat. 

Eredménytelenül zárultak a sztrájktárgyalások a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft. és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) között. Ezért a szakszervezet úgy döntött, határozatlan idejű sztrájkot kezdenek vasárnap hajnalban a cégnél.

A munkavállalói szervezet emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, és a szakszervezet kész volt a megállapodásra, a munkáltató azonban nem volt hajlandó a dolgozók által követelt további 5,5 százalékos bérkiegészítésre.

A magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek miatt a dolgozók 5,5 százalékos bérkiegészítést követeltek a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft.-nél. Az erről szóló tárgyalásokon azonban nem tudtak megegyezni a felek, így a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) előbb egy kétórás figyelmeztető, majd határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg a cégnél.

Egyelőre nem adnak több pénzt a dolgozóknak. Fotó: Facebook
Egyelőre nem adnak több pénzt a dolgozóknak. Fotó: Facebook

A szakszervezet szerint annak ellenére sem mozdult el álláspontjától a munkáltató, hogy éppen a figyelmeztető sztrájk idején jutott tudomásukra az Arconic-Köfém Kft. tulajdonosának döntése, miszerint a cég 12 milliárd forint, azaz mintegy 35 millió dollár adózott nyereségét kiviszi az országból.

Az Arconic-Köfém a tárgyalásokról és a sztrájkról most küldte el állásfoglalását, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Köszönetet mondunk azoknak a munkatársainknak, akik a jelenlétükkel biztosítják kritikusan fontos berendezéseink állapotát a munkabeszüntetés ideje alatt. Tiszteletben tartjuk a sztrájkban részt vevő munkavállalóink álláspontját. A szakszervezettel kötött sztrájkmegállapodással összhangban június 8-tól kezdődően a sztrájk ideje alatt, nem biztosítjuk a helyszínt a sztrájkban résztvevők részére a társaságunk területén belül biztonsági okok miatt.

Ahogy a szakszervezet vezetőinek többször is elmagyaráztuk, a piac fellendülése sokat segített volna abban, hogy eredményes megbeszéléseket folytassunk, azonban a jelenlegi gazdasági helyzet hatással van az üzem termelési mennyiségére. A vállalat mindent megtesz, ami pénzügyileg lehetséges, hogy támogassa a dolgozókat a növekvő megélhetési költségek ellensúlyozására miközben továbbra is fent kell tartania a versenyképes üzletmenetet.

Gyárunk továbbra is minden munkavállalóját foglalkoztatja. 2022 végén két részletben biztosítottunk anyagi támogatást. Ezen felül 2023. márciusban 10,8 százalékos átlagos differenciált béremelést hajtottunk végre, a termelési területen dolgozó munkatársakat nagyobb arányú, akár 14 százalékot is elérő emelésben részesítettük.

Csalódás számunkra a szakszervezeti vezetők félrevezető kommunikációja a médiában - a sztrájkolók számától kezdve a béremelés százalékos mértékéig. Nem adnak valós képet a tárgyalási folyamatról, nem biztosítanak minden kellő információt, ahhoz, hogy jól átgondolt döntést hozzanak az Arconic-Köfém munkavállalói a sztrájkban való részvételükkel kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!