<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A defekttűrő abroncsok olyan megerősített gumik, amelyeknek belseje egy fémgyűrű segítségével kerül megerősítésre. Így amennyiben szökni kezdene a defekttűrő gumiból a levegő, akkor ez a fémgyűrű fog gondoskodni arról, hogy megtartsa az autót.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy defekttel is tovább lehet menni hetekig, hónapokig. Ez csupán azt a célt szolgálja, hogy az ember ne ragadjon az autópályán vagy két település között, hanem el tudjon menni biztonsággal a következő gumisig a nélkül, hogy a pótkerékkel kelljen bajlódni vagy autómentőt kelljen hívni

Jellemzően a defekttűrő gumikkal még 70 vagy akár 80 kilométert is meg lehet tenni 80 km/h-s sebességgel azt követően, hogy a gumink megsérül. Hagyományos gumikon ellenben nem javallott tovább közlekedni, mert sérülhet maga az abroncs, a gumi pedig még ha javítható is lett volna, szinte biztosan totálkáros lesz.

Miért nem közlekedik mindenki defekttűrő abroncson?

Ha egyszer létezik ilyen technológiai megoldás, kézenfekvőnek tűnne, hogy mindenki ilyen abroncsokon közlekedjen. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Egyrészt a defekttűrő autógumik akár harminc százalékkal is drágábbak lehetnek hagyományos társaiknál. Sokan ezért úgy döntenek, hogy maradnak a hagyományos nyári gumiknál.

Továbbá a defekttűrő gumik magasabb gördülési ellenállással rendelkeznek, ami a megerősített részekből fakad. A több súly több üzemanyagot kíván, ez az egy-két százaléknyi különbség pedig egy teljes év során már jelentős többletköltség lehet olyasvalaki számára, aki évi több tízezer kilométert tesz meg.

Kinek lehet mégis célszerű defekttűrő abroncsot venni?

Azok, akik középvezetőként, felsővezetőként dolgoznak, gyakran nagyobb távolságokat tesznek meg. Sokszor olyan tárgyalásokon vesznek részt, amelyeken nem fér bele egy perc késés sem. Az úgynevezett „Run Flat”, azaz defekttűrő gumik értékes időt takaríthatnak meg a számukra, és bőven ráér az üzleti találkozót követően orvosolni az esetlegesen fellépő defektet.

Persze nem csak a vezető személyek mennek időre. Ha tudjuk, hogy gyakran kell tűpontosan időre sietnünk, akkor érdemes lehet kigazdálkodni azt az árkülönbözetet, ami a normál gumik és a defekttűrő abroncsok között mutatkozik. Általában ugyanis pont akkor szokott megtörténni a baj, amikor a leginkább szurkolunk azon, hogy ne legyen semmi gond.

Ha defektet kapunk, vagy netán egy lassú defekt következtében reggelre ereszt le valamelyik gumi, az igen kellemetlen helyzeteket szülhet. Ha úgy döntünk, magunk tesszük fel a pótkereket, akkor is sok időbe telhet, ráadásul alighanem az öltözékünket is le kell cserélni ehhez. Dönthetünk persze úgy is, hogy mobilgumist hívunk, ami a nagyobb városokban viszonylag gyorsan házhoz megy, ám természetesen nem azonnal és ráadásul nem feltétlenül olcsón.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.