10p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.

Gróf Széchenyi Istvánhoz és a Széchenyi-családhoz kötődő könyvekre, iratokra és képekre lehetett ajánlatot tenni hétfő délig online, az Elektronikus Értékesítési Rendszeren. A számos kézirat, könyv, kotta, úgynevezett kisnyomtatvány, akvarell, metszet, fotó és alaprajz védett gyűjteményként a Széchenyi-hagyaték része, amely – nomen est omen – a Széchenyi Kereskedelmi Bank tulajdonát képezi. E hitelintézet azonban felszámolás alatt áll, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fel- és végelszámolásokra szakosodott cége, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) folytat le. Ebből kifolyólag a fenti tárgyakat a PSFN bocsátotta árverésre, hogy az abból esetlegesen befolyó pénzeket is a hitelezői igények kielégítésére fordítsa. Bár az 56 darabból álló kollekció értékét a felkért szakértő 50 millió forintra becsülte, a harmadik körben indult licit ennek a feléről, 25 milliós kikiáltási árról kezdődött. S ott is maradt, mivel ezen az árszinten érkezett be az egyetlen ajánlat, amelynek kiértékelése cikkünk megjelenésekor még tartott.

Az árverés apropóján utánanéztünk, hogyan is áll a kacskaringós előéletű Széchenyi Kereskedelmi Bank felszámolása, mennyi pénzt sikerült visszaszereznie eddig a PSFN-nek, s mennyire van még esély.

Kezdjük egy kis múltidézéssel. A Széchenyi Bank jogelődjének már a megalakulása sem tekinthető szokványosnak. Az SPE Bankot ugyanis 2008 áprilisában – tehát kevesebb, mint fél évvel a világot súlyos pénzügyi, majd világválságba döntő Lehman Brothers-csőd előtt – 2 milliárd forintos jegyzett tőkével indította útjára egy Kajmán-szigeteken bejegyzett társaság, az SPCP Hungarian Holdings Ltd., mely tulajdonosi köréről a nyilvánosság semmit nem tudhatott meg. Akkor még ilyen, a világ eldugott részeiben lévő cég mögé bújtak azok, akik nem szerették volna felfedni a kilétüket, ma már e célra magántőkealapokat használnak – de ez egy másik történet.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.