TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ezt javasolja az immár MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank nevet viselő hitelintézet igazgatósága az április 25-ei éves közgyűlésnek.

A közgyűlési hirdetményből az is kiderül, hogy a Takarék Csoport központi bankja közel 1165,2 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta a 2018-as üzleti évét a magyar számviteli szabályok szerint. Ez csaknem 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eszközeit, forrásait. Ennél csak valamennyivel kisebb mértékben gyarapodott egy év alatt a 3,39 milliárdos jegyzett tőkéjű hitelintézet saját tőkéje, 25,1 milliárd forintról 2018 végére közel 33,2 milliárdra.

Lépésről lépésre haladnak Lépésről lépésre haladnak

Az MTB tavalyi eredménye is nagyobb lett ugyanis, a 2018-as évet 7,7 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta, szemben a 2017. évi 5,8 milliárdossal. Az igazgatóság és a felügyelőbizottság azt javasolja a csütörtöki közgyűlésnek, hogy a 2018-as profit egytizedét, azaz 771 millió forintot tegyenek az általános tartalékba – amely így 4 milliárd fölé kerülhet –, a tavalyi nyereség többi, mintegy 6,9 milliárdos része pedig az eredménytartalékba kerülne. Ennek mértéke 2017 végén közel 3,2 milliárd volt.

Ám a növekményből mintegy 6,6 milliárdot osztalékként ki is fizetne az MTB. A hitelintézet fő tulajdonosa a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt., amelynek befolyása a cégbírósági adatok alapján meghaladja az 50 százalékot. E cég 2017 végén 1 milliárdos alaptőkéjét a 2018 tavaszán publikált éves beszámolója szerint huszonöten jegyezték: 13 magánszemély, 7 szövetkezeti hitelintézet és 5 egyéb gazdasági társaság. Háromtagú igazgatóságában Vida József, az MTB elnök-vezérigazgatója szerepelt, s az ötfős felügyelőbizottságában is találhatók takarékos alkalmazottak, például Egerszegi Ádám, az MTB alelnöke, vezérigazgató-helyettese, valamint Sebestyén István, a Fókusz Takarék ügyvezető igazgatója.

A legutóbbi, nyilvánosan elérhető információk szerint a takarékszövetkezeti integráció tulajdonában több mint 30 százaléknyi MTB-részvény volt, míg az MTB 11 százalékot meghaladó saját részvény felett diszponált.

A Takarék Csoport tavaly november végén elfogadott stratégiája szerint a takarékszövetkezeti integráció tagjai és a Takarékbank 2020. január 1-jéig egyetlen univerzális bankba, az MTB-be tömörülnek. Ennek első lépcsőjeként a Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank, valamint a B3 Takarék Szövetkezet egyesülésével május 6-án elindul a Takarék Csoport új, univerzális kereskedelmi bankja, amelyhez majd várhatóan október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. is csatlakozik majd.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.