<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A Pannon Takarék Bank és a B3 Takarék Szövetkezet várhatóan április 30-ával beolvad a Mohácsi Takarék Bankba, amelyet Takarékbank Zrt.-re keresztelnek át.

A cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint a Pannon és a B3 teljes vagyona a Mohácsi Takarékra, vagyis annak jogutódjára, a Takarékbank Zrt.-re száll át. Ez utóbbi nem összekeverendő a Takarék Csoport központi bankjával, amelynek nevét néhány hete MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankra változtatták. Ez utóbbi hitel- és betétállománya is átkerül az április 30-án felálló új pénzintézethez. Amelynek mérlegfőösszege a 2018. augusztus 31-ei állapotot tükröző vagyonmérleg-tervezet szerint 287,7 milliárd forint, ami a 2017 végi rangsor alapján a 19. helyre pozicionálja a bankot a 33 hitelintézetből álló mezőnyben. Jegyzett tőkéje 46,4 milliárd, saját tőkéje 49,2 milliárd. Míg az ügyfelekkel szembeni követelések állománya közel 115 milliárdra rúg, addig a velük szembeni kötelezettségek 208 milliárdra, ami kedvező hitel/betét aránynak tekinthető.

Januártól már csak egy maradJanuártól már csak egy marad

A három pénzintézet, valamint a Takarékbank hitel- és betétállományának az összeolvadása az első lépése annak a folyamatnak, amely során 2020. január 1-jére a Takarék Csoportba tartozó takarékszövetkezetek és bankok összeolvadnak egyetlen univerzális bankká. A tavaly november végén nyilvánosságra hozott menetrend szerint a következő lépésként, szeptember 30-áig a további 11 regionális takarékszövetkezet egyesül egymással, létrehozva egy új, egységes takarékot. Majd, október 31-éig a Takarék Kereskedelmi Bank olvad be a Takarékbankba, amellyel kialakul a végleges szervezeti forma. Az egyesülések nem érintik a Budapesti Értéktőzsdén szereplő Takarék Jelzálogbank Nyrt.-t, az továbbra is szakosított hitelintézetként végzi tisztán jelzáloglevél-kibocsátói és refinanszírozói tevékenységét.

A Takarék Csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján jelenleg Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja. Az univerzális Takarékbank 2023-ra a  lakossági és a vállalati piacon is 10 százalékos részesedést szeretne elérni, évi 30 milliárd forint körüli adózott eredmény fenntartható elérését célozzák meg, működési költségeiket pedig öt év alatt 25-30 milliárddal csökkentené.

Ugyanakkor piaci és kormányzati körökből származó értesüléseink szerint nem kizárt, hogy a Takarékbank egyesül az addigra a Budapest Bankot magába olvasztó MKB Bankkal, létrehozva ezzel egy OTP-méretűhöz közelítő szuperbankot. Igaz, egy ilyen méretű fúzió - márcsak az eltérő vállalati kultúrák és informatikai rendszerek összehangolásának időigénye miatt - vélhetően több évig is eltarthat.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.