TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 14. 12:40

A Pannon Takarék Bank és a B3 Takarék Szövetkezet várhatóan április 30-ával beolvad a Mohácsi Takarék Bankba, amelyet Takarékbank Zrt.-re keresztelnek át.

A cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint a Pannon és a B3 teljes vagyona a Mohácsi Takarékra, vagyis annak jogutódjára, a Takarékbank Zrt.-re száll át. Ez utóbbi nem összekeverendő a Takarék Csoport központi bankjával, amelynek nevét néhány hete MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankra változtatták. Ez utóbbi hitel- és betétállománya is átkerül az április 30-án felálló új pénzintézethez. Amelynek mérlegfőösszege a 2018. augusztus 31-ei állapotot tükröző vagyonmérleg-tervezet szerint 287,7 milliárd forint, ami a 2017 végi rangsor alapján a 19. helyre pozicionálja a bankot a 33 hitelintézetből álló mezőnyben. Jegyzett tőkéje 46,4 milliárd, saját tőkéje 49,2 milliárd. Míg az ügyfelekkel szembeni követelések állománya közel 115 milliárdra rúg, addig a velük szembeni kötelezettségek 208 milliárdra, ami kedvező hitel/betét aránynak tekinthető.

Januártól már csak egy marad Januártól már csak egy marad

A három pénzintézet, valamint a Takarékbank hitel- és betétállományának az összeolvadása az első lépése annak a folyamatnak, amely során 2020. január 1-jére a Takarék Csoportba tartozó takarékszövetkezetek és bankok összeolvadnak egyetlen univerzális bankká. A tavaly november végén nyilvánosságra hozott menetrend szerint a következő lépésként, szeptember 30-áig a további 11 regionális takarékszövetkezet egyesül egymással, létrehozva egy új, egységes takarékot. Majd, október 31-éig a Takarék Kereskedelmi Bank olvad be a Takarékbankba, amellyel kialakul a végleges szervezeti forma. Az egyesülések nem érintik a Budapesti Értéktőzsdén szereplő Takarék Jelzálogbank Nyrt.-t, az továbbra is szakosított hitelintézetként végzi tisztán jelzáloglevél-kibocsátói és refinanszírozói tevékenységét.

A Takarék Csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján jelenleg Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja. Az univerzális Takarékbank 2023-ra a  lakossági és a vállalati piacon is 10 százalékos részesedést szeretne elérni, évi 30 milliárd forint körüli adózott eredmény fenntartható elérését célozzák meg, működési költségeiket pedig öt év alatt 25-30 milliárddal csökkentené.

Ugyanakkor piaci és kormányzati körökből származó értesüléseink szerint nem kizárt, hogy a Takarékbank egyesül az addigra a Budapest Bankot magába olvasztó MKB Bankkal, létrehozva ezzel egy OTP-méretűhöz közelítő szuperbankot. Igaz, egy ilyen méretű fúzió - márcsak az eltérő vállalati kultúrák és informatikai rendszerek összehangolásának időigénye miatt - vélhetően több évig is eltarthat.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.