<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Észrevette már, hogy egyre több helyen találkozhat napelemekkel felszerelt ingatlanokkal? Vajon mi lehet az oka annak, hogy egyre több ember teszi le a megújuló energiaforrások mellett a voksát?

A kézenfekvő ok, a környezettudatosságra való törekvés mellett, arról is szót kell ejteni, hogy ez egy jó befektetés, főleg, hogy egyre több a napelem támogatás is.

Megéri-e napelembe fektetni?

Ha eljátszott a gondolattal, hogy napelemeket telepítsen házára, biztosan felmerült Önben a kérdés, hogy egyáltalán megéri-e 2021-ben napelemekbe fektetni. Mivel a napelemek már egy jó ideje velünk vannak, felmerülhet, hogy talán nem is éri meg, hiszen vannak más, újabb vívmányok is – de ez nincs teljesen így! Cikkünkben összeszedtük, hogy miért is éri meg 2021-ben napelemekbe fektetni.

Fektessen a jövőbe: a legfőbb ok a környezettudatosság

Mára bizony a klímakatasztrófa a mindennapjaink része, hiszen mindenki a saját bőrén maga is megtapasztalhatja: enyhe telek, perzselő nyarak, szárazság, szeszélyes időjárás, új, Magyarországon nem őshonos invazív fajok megtelepedése a Kárpát-medencében.

Az ma már világos, hogy a klímaváltozáshoz nagymértékben hozzájárult az emberi tevékenység. A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével a légkörbe került nagy mennyiségű üvegházhatású gázok, mint például a szén-dioxid vagy a metán, a földi élet ma ismert formáját veszélyeztetik. Ezért egyre többen a megújuló energiaforrások kiaknázását választják, melyet legegyszerűbben a napelemek telepítésével lehet elérni.

A Nap kiapadhatatlan energiaforrás. Egy, a közelmúltban végzett kutatás szerint ha a Napból érkező sugárzás teljes egészét tudnánk hasznosítani, akkor 3 perc alatt fedezni tudnánk az emberiség egyéves energiaszükségletét. Kevés olyan dolog van az életben, ami állandó, de a napsütés (egyelőre) annak tekinthető, így az energiaellátás teljes mértékben biztosított. Egy átlagos 4 fős magyar háztartás több millió tonna károsanyag-kibocsájtásért felel, így a klímaváltozás csökkentésében igenis nagy szerepe van az egyéni döntéseknek. Ha napelemre vált, már azzal is sokat tesz azért, hogy a jövőben Magyarország sokkal karbonsemlegesebb legyen.

Költségcsökkentés – a pénztárcának is jót tesz a váltás

A bolygó megmentése és a kisebb ökológiai lábnyom elérése szép és nemes feladat, azonban a nap végén még is csak az fog számítani, hogy mennyi pénz marad a zsebünkben, fog-e majd jutni ételre, ruhára vagy akár kikapcsolódásra.

A napelemek mellett döntők nem titkolt célja, hogy csökkentsék a háztartásuk energiaszükségletét, ezzel arányosan csökkentve az energiaszámlát. Egy átlagos 4 fős magyar család havi villanyszámlája körülbelül 10-15 ezer forint, aminek búcsút lehet inteni napelemes rendszerek telepítésével. Érdemes ilyenkor a teljes háztartást energetikailag korszerűsíteni: lecserélni a régebbi háztartási gépeket, amelyek sok áramot használnak, valamint megfontolandó az is, hogy a fűtésre is áramot használjon a háztartás. Ebben az esetben megtakarítás is jóval nagyobb, hiszen így a gázszámla is nullára redukálódik. Fontos azonban, hogy ezt mindenféleképpen még a napelemes rendszerek tervezése előtt kell eldönteni, hiszen a telepítést végző cég ennek fényében fogja megtervezni a rendszer teljesítményét.

Sőt, a napelem passzív bevételi forrás is lehet…

Egy napelemes rendszer kialakításánál mindig picivel nagyobb rendszert terveznek, mint amire szükség lenne. Ennek több oka is van:

  • egyrészt még a zordabb időjárás esetén is biztosítani lehet a zavartalan áramellátást,
  • másrészt figyelembe veszik, hogy később több fogyasztót is rá lehet majd kötni – például ha elektromos autóra vált a család

Ám jó időben, amíg marad a régi kocsi, ezzel a túltervezéssel pénzt is kereshet, hiszen egy bizonyos mértékig a szolgáltatónak kötelessége átvenni a megtermelt energiát, így otthona akár pluszjövedelemhez is juttathatja. A másik lehetőség, hogy a megtermelt villamosenergiát a szolgáltató regisztrálja, és ha esetleg télen a háztartásnak mégis szüksége áramra a hálózatból, akkor a felhasznált áram a megtermelt mennyiségből vonódik le, ezzel minimalizálva, vagy akár lenullázva a számlát.

Most különösen megéri, hiszen állami támogatást is igénybe vehet!

A különböző lakhatási célú állami támogatások nem csak azoknak jönnek kapóra, akik új lakás vásárlásán gondolkodnak, hanem azoknak is rendkívül lehetőséget nyújtanak, akik fel szeretnék újítani meglévő ingatlanukat. A felújításba persze az energetikai korszerűsítés, így a napelemek telepítése is beletartozik, így a rendszerek kiépítésének jelentős hányadát, vagy akár teljes egészét az állam fizetheti.

Emellett még számos olyan állami támogatás létezik, amely a háztartások energetikai korszerűsítését célozza meg, így a nagy háztartási gépek, mint például hűtőgép, mosógép, mélyhűtő cseréjét is támogatja az állam. Ezek a támogatások periodikusan elérhetőek, illetve az állam szigorúan szabályozza a jogosultak körét, így ez mindenképpen több tervezést és utánajárással jár.

Tudta, hogy a napelem ma már időjárástól független?

Jó hír azoknak, akik eddig azért tartózkodtak a napelemektől, mert attól tartottak, hogy borongós időben majd a rendszer nem tud elegendő elektromos áramot termelni. Ez a technika hajnalán, 30-40 éve még valós félelem volt, azonban a manapság gyártott napelemek szinte 100%-os hatékonysággal tudnak működni még felhős időben is. Nem kell azon aggódni, hogy télen a család áram nélkül marad. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a közelmúltban már Szibériában is megszaporodtak a lakóépületekre felszerelt napelemek, és már a Föld ezen távoli és hideg pontján is vannak napenergia farmok.

A tévhitekkel ellentétben a napelem ma már elérhető

Szerencsére manapság a napelemek már nem a felső tízezer kiváltságát jelentik, hanem a társadalom szélesebb rétege is megengedheti magának, hogy napenergia segítségével termeljen áramot. Tény és való, hogy a technika hajnalán egy egységnyi villamosenergia előállítása megközelítette a 30 000 forintot, de manapság ez kivitelezhető csupán 50 forintból is. A napelemek minél szélesebb körben való használata nem csak a bolygónak jó, hanem magának a technológia fejlődésének is: minden egyes eladott termék után a befolyó összeg egy részét a gyártó kutatásra és fejlesztésre költi, így hosszú távon még hatékonyabb és még olcsóbb terméket tud előállítani.

Összegezve: igen, megéri napelemet telepíteni 2021-ben!

A napelemek bizony nem olcsó dolgok. Egy átlagos családi házat napelemekkel felszerelni körülbelül 1,5-2 millió forint körül mozog. Ez az összeg a várható átlagos havi 10-15 ezres megtakarításhoz képes nem tűnik túl jó befektetésnek, de ha közelebbről nézzük a dolgokat, akkor már teljes más képet kapunk. Ez a befektetés hosszútávra, körülbelül 10-15 évre szól, ezidő alatt a napelemek nem csak a mindennapi költségeket csökkentik, hanem az ingatlan értékét is azonnal megnövelik, átlagosan 20-25%-kal. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek hajlandóak egy kicsivel többet is rászánni egy házra, ha azon napelemek vannak, hiszen az ilyen ingatlanok fenntartási költsége hosszútávon sokkal alacsonyabb hagyományos társaihoz képest.

Arra is van megoldás, hogy ha a költözés során nem akarna megválni az újonnan telepített napelemektől, hiszen a napelemeket könnyedén le lehet szerelni, és azt az új ingatlanra minden további probléma nélkül újra fel lehet telepíteni.

A napenergia az energiaszektor egy folyamatosan fejlődő ágazata. A fosszilis energiahordozók végességének, valamint a Nap energiájának kiapadhatatlanságának köszönhetően a következő évtizedek meghatározó energiaforrása lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.